Select Page

Yes, ik kan het van de daken schreeuwen. Ik ben zwanger van ons derde kindje. De uitgerekende datum is 27-07-2019, dus 2% kans dat het ook echt die datum wordt?. Hoe het mij de eerste weken van mijn zwangerschap verging? Kak, ja letterlijk. Ik kreeg ontzettend last van obstipatie (verstopping) en vandaag vertel ik jullie wat ik daar aan gedaan heb.

Inmiddels ben ik de magische 12 weken grens al gepasseerd. Vanaf dan mag je verwachten dat de ergste zwangerschapskwaaltjes minder worden, theoretisch gezien dan. Ik moet toegeven dat ik mij ook echt al een stuk beter voel. Ik ben bij vlagen nog wel heel moe en ik moet goed opletten wat ik eet. Maar hé, de verstopping en bijkomende misselijkheid zijn min of meer onder controle!

 

Zwangerschapskwaaltjes – last van mijn ontlasting

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik in de eerste weken weinig last van kwaaltjes. Wat daarna volgde was min of meer horror. I survived zullen we maar zeggen. Bij mijn tweede zwangerschap was het andersom, ik had wat kwaaltjes maar de rest van de zwangerschap en zelfs de bevalling was prima. Wel had ik in beide gevallen wat last van obstipatie. Tijdens de tweede zwangerschap wel wat meer, maar niks vergeleken wat mij nu te wachten stond.

Al voordat ik überhaupt een positieve test in handen had, waren mijn darmen al van slag. Ik kon niet meer zo makkelijk naar de wc en de verstopping leek met de dag erger te worden. Al vrij snel ging er een lampje branden… Was ik dan misschien zwanger? Nog 1 week tot mijn NOD, een test volgde en… ja! Zwanger!

Vestopping to the max – no fun at all!

Die wetenschap was denk ik een bevestiging voor mijn darmen om het nog rustiger aan te doen. De obstipatie verergerde en ik werd er gewoon misselijk van. Continu een opgeblazen gevoel, buipijn, geen eetlust en… tja het is een beetje ranzig… ik kon bijna niet naar de wc voor nr. 2. Als het dan na een paar dagen toch lukte om 1 blokje beton eruit werken, zorgde dat nog niet echt voor verlichting.

Conclusie, ik had twee opties. Naar de huisarts of eerst zelf proberen er iets aan te doen. De eerste optie viel eigenlijk meteen al af. Ik was in mijn vorige zwangerschap ook naar de huisarts gegaan en kreeg zakjes mee naar huis. Het hielp wel wat, maar oh wat waren die ranzig! Dat moest anders. Ik trok alle registers open en ging samen met mijn beste vriend google op zoek naar een oplossing. Via een aantal interessante artikelen van o.a. Ouders van nu, Ouders enzo  en Darmgezondheid.nl, werd ik al snel een stuk wijzer.

Obstipatie tijdens je zwangerschap – symptomen

Voordat ik met een oplossing kom, is het wel handig om eerst te weten wat een verstopping tijdens je zwangerschap precies inhoudt. Hoe wordt het veroorzaakt en wat zijn de symptomen van obstipatie?

Hormonen en werking van je darmen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, gaan je darmen onder invloed van hormonen trager werken. Het hormoon progesteron neemt toe en heeft een verslappend effect op de spieren in je darmen. Je darmen werken niet zo optimaal als ze normaal zouden doen. Het kan zijn dat je daardoor last krijg van verstopping. Het gevolg is dat je moeilijk naar de wc kunt en je kunt er zelfs pijnklachten door krijgen. De symptomen van verstopping zijn vrij duidelijk en je kunt het dus goed zelf herkennen. In een later stadium van je zwangerschap, drukt je baarmoeder steeds meer op je darmen. Ook dat kan tot gevolg hebben, dat het lastiger wordt om naar de wc te gaan.

De symptomen van obstipatie tijdens je zwangerschap

Een verstopping kun je herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

 • Harde ontlasting
 • Buikpijn rond het gebied waar je darmen zitten
 • Een zichtbaar opgezette buik
 • Een opgeblazen gevoel
 • Diarree – dit wordt paradoxale diarree genoemd. Er lekt dan eigenlijk hele dunne ontlasting langs de verstopping. In de volksmond wordt het ook wel overloop diarree genoemd
 • Weinig eetlus
 • Misselijkheid, soms zelfs tot overgeven aan toe
 • Gasvorming en winderigheid
 • Aambeien (als gevolg van hard persen op het toilet)
 • Niet goed kunnen plassen, terwijl je blaas wel vol zit

In de eerste plaats lijken deze symptomen vrij onschuldig.Heel vaak is verstopping een vervelend zwangerschapskwaaltje, maar niet per definitie gevaarlijk. Soms, als de verstopping echt niet meer weg gaat, kan het wel gevaarlijk worden. Als je twijfelt, win dan altijd informatie in bij een arts.

Hoe kun je obstipatie zelf verhelpen?

Zo, genoeg in’s en out’s over verstopping. We weten nu wat het probleem is, dus nu nog een oplossing. Ik geef je een aantal tips, die bij mij goed geholpen hebben. Iedere persoon is natuurlijk anders, dus geen garanties voor succes. Ik denk echter wel dat het de moeite waard is een aantal dingen zelf te proberen, voordat je met een verstopping naar de huisarts gaat.

Tips tegen obstipatie

Er is op het internet veel te lezen over obstipatie en mogelijke oplossingen. Ik kwam al snel tot de conclussie, dat het combineren van een aantal van deze oplossingen voor mij het best gewerkt heeft. Met de volgende tips denk ik dat je al een heel eind zult komen!

Tip 1: Wat kun je het beste eten bij verstopping

Het is bij obstipatie heel belangrijk om de juiste keuze in voeding te maken. Wat kun je dan het beste eten en wat werkte bij mij goed?

 • Vezels – vezels zijn van groot belang bij een verstopping. Ze nemen water op en zorgen dat de ontlasting soepel wordt. Vezels zorgen er ook voor dat de darmen in beweging blijven.
  • Vezelrijke voeding: fruit, groente, peulvruchten, bonen, noten en volkoren producten. Ik eet graag donkerbrood. Momenteel probeer ik veel roggebrood te eten. Ook eet ik snackgroente tussendoor, sla, komkommer en tomaat bij de lunch en altijd groente bij het avondeten.
 • Vetten – goede vetten zijn belangrijk voor je stoelgang. Smeer boter op je brood en gebruik bijvoorbeeld (olijf)olie om je avondeten te bereiden.
  • Tip – Bij mij deed een beetje lijnzaadolie in een smoothie van banaan, yoghurt en vers sinaasappelsap wonderen. Ook een handje noten is goed, voor zowel vezels als vetten.
 • Prebiotische voeding – Deze voedingsmiddelen bevatten vezels, die de goede bacteriën in je darmen helpen.
  • Eet bananen, zoete aardappels, pompoen, asperges, pastinaak en havermout om de goede bacteriën in je darmen te ondersteunen. Ik eet nu vaak yoghurt met bessen en havermout met een scheutje lijnzaadolie.

Ik vond nog een leuk artikel met feiten en fabels over voeding. Je kunt er vinden waarom je dus juist wel bananen mag eten en of pruimen daardwerkelijk laxerend werken. Lees nu meer.

Obstipatie zwangerschap verstopping - fruit groente voeding vezels

Tip 2: Wat kun je beter niet eten bij een verstopping

Er is dus voeding die heel goed kan helpen tegen verstopping. Er zijn ook producten die obstipatie juist in de hand werken. Een leerzaam artikel hierover, vind je hier. Wat je beter niet kunt eten is het volgende:

 • Producten met veel suikers
 • “Slechte vetten” beperken of weglaten (chips, gefrituurd fastfood, e.d.)
 • Producten met simpele koolhydraten (witbrood, koekjes, e.d.)
 • Kunstmatige zoetstoffen (deze kunnen je darmflora in de war brengen
 • Drop
 • Moeilijk verteerbaar eten met harde stukjes (bijvoorbeeld popcorn)
Tip 3: Drinken – water is je beste vriend

Genoeg drinken is net zo belangrijk als op je voeding letten. Je kunt het allerbeste water drinken of thee zonder theïne (caffeïne in thee). Dranken met veel caffeïne kun je beter vermijden. Drink bijvoorbeeld koffie, cola en caffeïne of theïne houdende dranken met mate of laat ze liever helemaal staan.

Sinaasappelsap kan goed helpen bij een verstopping. Zelf probeerde ik Roosvicee Laxo en had ook het gevoel dat het goed werkte. Je drinkmomenten spelen ook een belangrijke rol. Drink als je wakker wordt direct een glas lauwwarm water. Doe hetzelfde voordat je naar bed gaat. Drink over de dag verspreid continu kleine hoeveelheden.

Tip 4: Beweging – van essentieel belang!

Je hebt last van zwangerschapskwaaltjes, voelt je moe en niet lekker. Het laatste waar je dan soms zin in hebt is beweging. Zo verging het mij ook. Ik wist stiekem wel dat bewegen belangrijk was, maar pas toen ik mij in obstipatie ging verdiepen, kwam ik erachter hoe groot dat belang is. Ik ben toen per direct begonnen met rustig wandelen. In de avonduurtjes, naar school of in de lunchpauze. Soms was het een klein blokje om, soms liep ik een kilometer of 5 tot 6.

Beweging tijdens je zwangerschap is belangrijk. Het is gezond, je krijgt er energie van. Je houdt je conditie in stand en komt minder snel aan en het helpt echt tegen die vervelende zwangerschapskwaaltjes. Bij obstipatie is het ook van essentieel belang. Door te bewegen, worden je darmen ook gestimuleerd hun werking beter te doen. Ik voelde mij na een wandelsessie vaak echt stukken beter. Soms kon ik daarna zelfs naar de wc. Ook sliep ik na een lange avondwandeling vaak veel beter en oh wat kun je opknappen van een goede nachtrust!

Sporten tijdens de zwangerschap – hogere belasting

Bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam:

 • Je gewrichten worden wat slapper en zijn minder stabiel.
 • Meestal kom je tijdens je zwangerschap wat kilo’s aan. Dat betekent een grotere belasting op je gewrichten en spieren.
 • Hoe groter je buik, hoe meer deze in de weg zal gaan zitten.
 • Je buikspieren worden erg slap, je kunt ze daardoor niet meer goed aanspannen.
 • Tijdens je zwangerschap zijn je hartslag en je ademfrequentie verhoogd. Je zult sneller buiten adem zijn.
Sporten tijdens de zwangerschap – het soort sport

Je hoeft niet per direct met elke sport te stoppen, maar de ene sport brengt wel meer risico met zich mee dan de andere sport. Denk aan teamsporten zoals hockey, basketbal of voetbal. Contactsporten zoals karate, taekwondo of judo. Of extreme/risicosporten als parachute springen, skiën, duiken of paardrijden. Uitermate geschikte sporten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen, (zwangerschaps)yoga, zwemmen of fitnessen. Laat je daarbij eventueel door een sportinstructuur instrueren wat wel en niet kan.

Sporten tijdens de zwangerschap – luister naar je lichaam

Als je lekker aan het sporten gaat, luister dan vooral goed naar je eigen lichaam. Je lichaam geeft vaak vanzelf al aan, wanneer je beter iets rustiger aan kunt doen. Denk dan bijvoorbeeld aan signalen als:

 • Gewrichtspijn
 • Harde buiken
 • Extreme vermoeidheid
 • Bekkenpijn
 • Duizeligheid
 • Bekkenpijn

Krijg je last van een van deze signalen of voelt het niet goed om bepaalde oefeningen te doen? Luister dan naar je lichaam en doe het iets rustiger aan.

Ik doe zelf af en toe een speciale zwangerschapsworkout van youtube. Let er daarbij op dat ze speciaal gericht zijn op de zwangerschap en ook voor welk trimester de oefeningen geschikt zijn. Mijn favoriete workouts zijn die van BodyFit by Amy. Goede uitleg, je bepaalt zelf je tempo en er wordt duidelijke uitleg gegeven.

Sporten tijdens de zwangerschap – vochtverlies

Zoals je inmiddels al weet, is voldoende drinken (sowieso, maar vooral tijdens de zwangerschap) erg belangrijk. Als je sport verlies je extra vocht. Zorg er daarom voor, dat je tijdens en na het sporten genoeg drinkt.

Tip 5: Do it yourself buikmassage

Sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik dus al last van obstipatie. De ene keer uit zich dat meer in een vol en pijnlijk gevoel, de andere keer is mijn buik erg opgeblazen en heb ik last van gasophoping. Wat daarbij verrassend goed hielp is een buikmassage. Het is echt heel makkelijk om zelf te doen en je kunt er weinig fout aan doen als je de instructies in de video netjes opvolgt. Bekijk deze video maar eens, ik voelde na de massage vaak al snel verlichting. En zeg nou zelf, van Lindsay wordt je toch ook meteen een beetje blij?


Tip 6: Toiletomstandigheden

Je denkt waarschijnlijk: Ik weet heus wel hoe ik naar de wc moet gaan. Bij mij hebben deze tips voor toiletomstandigheden echter ook heel goed geholpen.

 • Aandrang: Zodra je aandrang voelt, is het belangrijk dat je naar de wc gaat.
 • Rust, houding en privacy: In een rustige omgeving kun je vaak makkelijker naar de wc gaan. Ga met je rug een beetje schuin naar achteren zitten. Het fijnste is om met je rug tegen de muur of stortbak aan te zitten. Op die manier kan je ontlasting makkelijker een weg naar buiten vinden.
 • Voeten omhoog: Hè wat? Ja, je leest het goed. De natuurlijk houding om te poepen is op je hurken. Het kan goed helpen om een krukje onder je voeten te zetten, zodat je ontlasting makkelijker naar buiten komt. Er zijn zelfs speciale krukjes voor te krijgen onder de naam toiletkrukje of toiletsquad;). Interesse? Je kunt ze vinden bij bol.com.
 • Hard persen: Ga niet heel hard zitten persen op de wc. Hierdoor kun je aambeien krijgen en het doet vaak ook erg veel pijn. Probeer te ontspannen en het “vanzelf te laten komen.
 • Buikademhaling: Een goede buikademhaling kan je ook goed helpen om te ontspannen en je ontlasting makkelijker te laten komen.

Neem dus je tijd, probeer en varieer en hopelijk gaat het bij jou snel een stuk beter!

Obstipatie tijdens je zwangerschap – tot slot

Ben jij ook zwanger en heb je last van obstipatie? Ik hoop dat de bovenstaande tips jou net zo goed helpen als mij. Ga lekker aan de slag en expirimenteer met verschillende soorten voeding, voldoende drinken, beweging, je toilethouding en misschien zelfs een buikmassage. Krijg je echt extreem last, houdt de ontstopping lang aan of heb je twijfels? Raad pleeg dan altijd een arts.

Meer van MessyMommy?

Lees snel over de sporten voor mijn zwangerschap en mijn eerdere artikel over afvallen!