Select Page

Het zorgseizoen is losgebarsten! Uiterlijk 12 november worden alle premies bekend gemaakt. Dé tijd om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen. Heb ik genoeg aan een basisverzekering of ben ook een aanvullende verzekering nodig? Ik wil mijn zorgverzekering vergelijken, hoe doe ik dat? Hoe zit het met de eigen bijdrage voor je zorgverzekering in 2019? Wat verandert er precies in 2019? Ik probeer al jouw vragen te beantwoorden in deze blog.

Premie zorgverzekeringen 2019

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. De verwachting is, dat de premie van een gemiddelde zorgverzekering met zo’n €10 zal stijgen. Dat betekent dat je gemiddeld een tientje per maand meer zal gaan betalen. Een forse stijging, zeker als je weet dat de stijging van de premie in 2018 gemiddeld zo’n €2 bedroeg.

Hoe zit het ook alweer met de eigen bijdrage?

Vanuit de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed. Voor 2019 omvat de basispremie onder andere:

 • Een consult bij de huisarts
 • Geneesmiddelen
 • Ziekenhuisopname en behandeling door specialisten
 • Kraamzorg en verloskundige zorg
 • Wijkverpleging
 • Tandartskosten voor minderjarigen
 • Fysiotherapie voor minderjarigen en bij chronische ziekten
 • Psychologische zorg
 • Apotheekkosten

Dit gebeurd echter pas vanaf een bedrag van €385. Dit wordt het verplicht eigen risico genoemd. Iedere Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. De eerste €385 zijn echter altijd voor eigen rekening. Het eigen risico zal tot en met 2021 gelijk blijven. Dit staat wel los van het stijgen van de premies (de maandelijkse kosten die jij voor je zorgverzekering betaalt).

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Zoals ik al vertelde, heeft iedere Nederlander een zorgverzekering. Deze zorgverzekering bestaat altijd uit een basisverzekering. De basisverzekering is verplicht. Daarnaast kun je je ook vrijwillig aanvullend verzekeren. Een aanvullende verzekering vergoed zorg, die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

De exacte inhoud van de aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar. Het is dus best lastig om een goede vergelijking te maken.  De meeste zorgverzekeringen bieden de volgende categorieën aan:

 • Zwangschap en geboorte; Denk aan vergoeding voor ziekenhuisbevalling of zwangerschapscursussen
 • Brillen en lenzen
 • Fysiotherapie; Alleen als je chronisch ziek bent en fysiotherapie nodig hebt, wordt deze vanuit de basisverzekering vergoed.
 • De tandartsverzekering; Voor minderjarigen zit de tandartsverzekering in de basisverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, ga dan eens na of je een goed gebit hebt en of je bepaalde behandelingen verwacht. Zet de kosten eens op rij om te kijken of je met een tandartsverzekering voordeliger uit bent.

Voor de aanvullende verzekering geldt elk jaar weer: Bedenk in elk geval goed welke zorg jij het komende jaar echt nodig denkt te hebben. Je betaalt anders al snel te veel. Zo ook in 2019!

Je zorgverzekering – Wat verandert er in 2019

Het eigen risico bleef dus gelijk, maar er zijn ook een aantal veranderingen.

De premies zullen in de meeste gevallen stijgen

Doordat de economie aantrekt en het eigen risico gelijk blijft, zal de premie gemiddeld stijgen met zo’n €10 per maand. Dit verschilt per zorgverzekeraar, dus houd dat goed in de gaten. Zo voorkom je dat je straks een jaar lang vast zit aan een veel duurdere zorgverzekering.

Paracetamol en voedingssupplementen verdwijnen

In 2018 vergoed de basisverzekering nog zwaar paracetamol gebruik (dosering van 1000mg). In 2019 moeten patiënten dat zelf gaan betalen. Dit geldt ook voor bepaalde voedingssupplementen.

Maximale eigen bijdrage geneesmiddelen

Op dit moment betalen patiënten nog veel geld voor medicijnen, die niet vanuit de basisverzekering gedekt worden. Als je een chronische ziekte hebt en afhankelijk bent van bepaalde medicatie, dan kan dat flink in de papieren lopen. In 2019 gaat dit veranderen. Een patiënt betaalt dan maximaal €250 zelf. Daarna zal er vanuit de zorgverzekeraar vergoed worden.

Hulp bij overgewicht

Heb jij ernstig overgewicht? Er is hulp onderweg! In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op een vergoeding voor hulp bij overgewicht. Onder ernstig overgewicht vallen mensen waarbij hun gewicht een risico vormt voor hun gezondheid. De vergoeding wordt gegeven voor een programma, dat gericht is op gewichtsvermindering: meer bewegen en minder eten. Ook wordt op psychologisch vlak gekeken en behandeld.

Oefentherapie COPD

Als je COPD hebt, worden jouw behandelingen oefentherapie in 2019 direct vergoed. In 2018 gold, dat dit pas inging na 20 behandelingen. Wel moeten de patiënten het eigen risico zelf betalen. Daarna wordt er direct vergoed.

Betaal jij te veel? Maak nu de balans op!

oh nee meer voor je zorgverzekering betalen

Meteen even de balans opmaken? Op independer vergelijk je snel en makkelijk jouw zorgverzekering. Beter af bij een andere verzekeraar? Je overstap is zo geregeld. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd.

Meer informatie over de verschillende polissen? Hoe zat het ook alweer met de budgetpolis, restitutiepolis en naturapolis? Lees dan mijn blog over je zorgverzekering van vorig jaar: https://www.messymommy.nl/meer-voor-je-zorgverzekering-betalen/