Select Page

Je kunt in Nederland één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In 2018 kan dat van 12 november tot en met 31 december. Nu is dus het moment om de balans op te maken. Welke kosten verwacht je het komende jaar te maken? Is het slim om over te stappen en/of je aanvullend te verzekeren? In het MessyMommy Zorgjournaal ga ik wat dieper in op de zorgverzekering. Dit keer vertel ik je meer over zorgverzekering en zwangerschap. Wat dekt de basisverzekering en waarvoor kun je je aanvullend verzekeren?

Ben je van plan het komende jaar zwanger te worden of ben je in 2018 uitgerekend? Kijk dan eens goed naar je zorgverzekering. Kleine baby’s zijn al duur genoeg. Wel zo slim om even goed naar je zorgverzekering te kijken. Het kan namelijk voordeliger zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Wie weet bespaar je dan een hoop geld op de bevalling en de kraamperiode.

Zwangerschap en de basisverzekering
Ik zal je eerst vertellen over wat er allemaal vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Hoe het ook alweer precies zat met de basisverzekering en de aanvullende verzekering lees je in mijn gastblog voor MamaKletstZorgverzekering: Ben jij goed verzekerd?

Oké, to the point. Wat wordt er anno 2018 vergoed vanuit de basisverzekering? Om het een beetje overzichtelijk te houden, zal ik een aantal belangrijke punten toelichten.

Controles tijdens de zwangerschap
De basis verzekering vergoed naar mijn mening best veel dingen tijdens je zwangerschap. Je kunt gewoon naar de verloskundige gaan voor je controles. Als er een medische indicatie is, kan het zijn dat een gynaecoloog de controles uitvoert. De controles, inclusief echo’s worden gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.

Als je 20 weken zwanger bent, krijg je een 20-weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Tijdens de 20-weken echo wordt onderzocht of je kindje eventuele lichamelijk afwijkingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan hartafwijkingen, open ruggetje of schedel, afwijkingen aan nieren of darmen, enz. Soms wordt de 20-weken echo door de verloskundige uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je er speciaal voor naar een echopraktijk moet. Een echopraktijk is gespecialiseerd is in echoscopisch onderzoek. Een derde opties is in het ziekenhuis.

Naast de 20-weken echo zijn er ook nog andere tests om te bepalen of je kindje helemaal gezond is. De NIPT (niet-invasieve prenatale test) en de combinatietest. NIPT is een bloedonderzoek dat je kuntlaten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of er een kans is dat je kindje downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Sinds 2017 kun je de NIPT aanvragen, maar dan ben je wel verplicht mee te doen aan een wetenschapelijke studie. De combinatietest is een bloedonderzoek van de zwangere mama in combinatie (het woord zegt het al) met een echoscopisch onderzoek van het kindje. De NIPT is betrouwbaarder dan de combinatietest. Qua vergoeding in de basisverzekering is er wel een verschil. Als er een medische indicatie is, dan wordt de combinatietest vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de NIPT betaal je een eigen bijdrage en eventueel een eigen risico.

De bevalling
Als zwangere mag je in Nederland kiezen of liever in het ziekenhuis of thuis bevalt. Er is echter wel een verschil in vergoeding. Een ziekenhuisbevalling wordt alleen vergoed vanuit basisverzekering als er medische noodzaak is. Denk bijvoorbeeld aan meconium houdend vruchtwater, complicaties tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging. De thuisbevalling wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.

Kraamzorg
Na de bevalling begint de kraamperiode.  Als kersverse mama heb je recht op 49 uur kraamzorg. Een deel hiervan krijg je vergoed, maar je betaalt ook een eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. De wettelijke eigen bijdrage voor 2018 is vastgesteld op €4,30 per uur. Als je uitgaat van 49 uur x €4,30, dan kom je toch wel boven de €200 uit. Een aanvullende verzekering kan uitkomst bieden. Kijk dus goed wat je voor een aanvullende verzekering betaalt en wat je eventueel zonder aanvullende verzekering zelf moet betalen.

IVF en ICSI
Als het niet lukt om zwanger te worden, dan kun je in een heel traject terecht komen. Er zal eerst van alles geprobeerd worden om toch zwanger te raken. Lukt dit  niet dan kan IVF een uitkomst bieden. Bij IVF vindt de bevruchting van de eicel plaats in een laboratorium. Een andere mogelijkheid is ICSI, een vergelijkbare methode als IVF, maar technisch gezien met een iets andere uitvoering.De basisverzekering vergoed drie IVF/ICSI pogingen per zwangerschap. Let op! Hier is een maximumleeftijd aan verbonden en die is vastgesteld op 43 jaar.

Zwangerschap en de aanvullende verzekering
Nu we weten wat er in de basisverzekering vergoed wordt, gaan we kijken waar je je aanvullend voor kunt verzekeren. Het is daarbij goed om te weten dat de aanvullende verzekering voor zwangerschap per zorgverzekeraar erg kan verschillen. De ene zorgverzekeraar kan in een aanvullende verzekering bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie aanbieden, terwijl je bij een ander advies van een lactatiekundige vergoed krijgt. Het is ook goed om te kijken of je niet op een andere manier dan via je verzekering bepaalde kosten vergoed krijgt. Zo had ik zelf kraamzorgbureau die de eigen bijdrage zelf vergoedde. Ik wist ook van tevoren dat mijn tweede bevalling in het ziekenhuis plaats zou vinden. Het ziekenhuis waar ik beviel, had ook lacatiekundigen in dienst. Daar hoefde ik niet extra voor te betalen. Ik wil toch even een globale inschatting geven, wat je specifiek voor zwangerschap met een aanvullende verzekering kunt afdekken.

Zwangerschapscursussen
Bij zwangerschapscursussen denk je misschien aan de pufcursus waar iedereen het altijd over heeft. Informatieavonden in combinatie met wat ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Vandaag de dag is er echter veel meer mogelijk. Van een zwangerschapszwemmen tot zwangerschapsyoga en van mindful zwanger zijn tot hypnobirthing. Kijk dus even goed wat jij zelf graag zou willen doen en of dit vergoed wordt.

Ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak
Beval jij liever in het ziekenhuis, maar is er medisch geen noodzaak voor? Dan kun je ervoor kiezen om toch in het ziekenhuis te bevallen. De een heeft liever haar eigen vertrouwde omgeving, de ander vindt het een fijn gevoel om in het ziekenhuis te bevallen. Gaat er onverhoopt toch iets mis tijdens de bevalling? Dan ben je in elk geval al op de juiste plek. Deze keuze moet jij als aanstaande moeder helemaal zelf maken. Mijn tip? Volg daarbij echt je eigen gevoel. Wil jij graag in het ziekenhuis bevallen? Bekijk dan wel van tevoren welke kosten daarvoor in rekening gebracht worden. Een aanvullende verzekering kan zeker uitkomst bieden! Baby’s zijn immers al duur genoeg;).

Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie is een beetje tricky. Bij de ene verzekeraar valt deze onder de aanvullende verzekering gezinsuitbreiding, bij de ander onder de aanvullende verzekering fysiotherapie. Kijk daar even goed naar, voor je een aanvullende module afsluit. Veel vrouwen krijgen bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Zelf had ik zowel voor als na de bevalling veel baat bij bekkenfysiotherapie.

Borstvoeding – Advies van een lactatiekundige
Borstvoeding? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn dacht ik toen ik zwanger was? Ik wil het beste voor mijn kind, dus dat doe ik er even bij. ‘Ik had een cursus gevolgd en was goed voorbereid. Tenminste, dat dacht ik. Dat viel dus vies tegen. Bij mij kwam het niet op gang. Onder begeleiding van een lactatiekundige heb ik van alles geprobeerd. Clusterkolven, vaak aanleggen, allerlei kruiden, Domperidon (medicatie met als bijwerking een verhoging van de melkproductie). Niets hielp. Een voordeel! Stuwing heb ik nooit gehad en wat ik van andere dames begrijp, is dat geen pretje. Toch hield ik vol, want ik moest en zou borstvoeding geven. Mijn oudste kreeg van begin af aan bijvoeding, toch gaf ik haar tot 9 maanden borstvoeding. Bij mijn jongste kwam het ook niet goed op gang, maar wel beter. Bij haar hield ik vol tot ze één jaar was. Zonder lactatiekundige was mij dit nooit gelukt. In mijn geval kreeg ik de hulp vanuit het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling is dat anders. Kijk goed naar wat jouw wensen zijn en wat jouw zorgverzekering vergoed.

Het kraampakket
Elke zwangere wordt gevraagd een kraampakket in huis te halen. Je doet dit ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. Waarom? Mocht de baby zich heel snel melden, dan heb je in elk geval alles in huis. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je in veel gevallen een gratis kraampakket. Koop jij je kraampakket zelf? Dan ben je tussen de €20 en €30 kwijt.

Eigen bijdrage kraamzorg
Voor kraamzorg betaal je meestal een eigen bijdrage van €4,30. Als je uitgaat van 49 uur kraamzorg, kom je op een bedrag van €210,70 uit. Een aanvullende verzekering kan deze kosten dekken. Het ligt dan aan de maandpremie van de aanvullende verzekering of het slim is deze af te sluiten.

Zoals je ziet sluit het één het ander niet uit. Het blijft altijd lastig te bepalen of een aanvullende verzekering uit kan. Stel dat je niet zwanger wordt, dan heb je een jaar voor niks betaald. Als je verzekeraar een module aanbied, waarbij je ook vergoed krijg voor andere gezinsgerelateerde zaken als een EHBO-cursus, anticonceptie of sterilisatie, ligt dat weer anders. Het is jammer dat je de aanvullende verzekering niet gedurende het jaar aan kunt zetten. Dat zou nog eens makkelijk zijn! Ik hoop dat ik je genoeg informatie gegeven heb om de keuze in elk geval bewuster te laten maken.

Ik hoop dat je weer een klein beetje wijzer geworden bent. Hou de MessyMommy Facebookpagina goed in de gaten. Binnenkort volgen er meer tips in het MessyMommy Zorgjournaal!!

Alvast een (zorg)verzekering afsluiten? Vergelijk dan op independer en vind de verzekering die bij jou past!

independer fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen

Meer lezen over je zorgverzekering? Klik dan hier voor het MessyMommy Zorgjournaal!
Of check mijn gastblog voor MamaKletst: Zorgverzekering: Ben jij goed verzekerd?

Foto: Hennie Joesten, Protief Persoonlijk