Select Page

Joepie! Ik ben nu een echte schoolplein mama! In januari ging mijn oudste dochter Nina voor het eerst naar school. Wat een spannende tijd was dat. Een ander ritme, allemaal nieuwe indrukken en dat was voor ons allemaal best even wennen. Inmiddels is het alsof het nooit anders geweest is. Op dit moment genieten we lekker van de meivakantie en de zomervakantie staat al voor de deur. Na de zomervakantie gaan er vast weer een hoop kindjes voor het eerst naar school. Vandaag verklap ik je als doorgewinterde MessyMommy schoolpleinmoeder een aantal tips voor de eerste schooldag.

De schooluitzet – inhouden en nadenken

Ik mag dan een MessyMommy zijn, ik plan graag vooruit en ik wil dat mijn kinderen goed voor de dag komen. Zo ook op de eerste schooldag. Ik had mij al ruim op tijd (lees een half jaar van tevoren) verdiept in in wat je allemaal nodig hebt als je kind voor het eerst naar school gaat. Voordat er een door school een lijst werd rondgestuurd, had ik die al in mijn postvak ;). Sorry juf, ik ben graag proactief.

Daar komt mijn genetische verrijking ook meteen om de hoek kijken. Zoals zoveel vrouwen, heb ik een “shopgen”. Het shopgen is een soort stemmetje in je hoofd. Als je het internet afstruint of door de winkelstraat loopt geeft het steeds geniale shoptips. Wie ben ik dan nog om die te negeren? Tja, daar komt mijn man dan toch even om de hoek kijken. Het is misschien al duidelijk, hij heeft geen shopgen. Mijn man heeft een “is dat echt nodig gen”. Laten we het erop houden dat het elkaar goed in balans houdt.

Ik onderdrukte dus mijn eerste instinct om alles wat school gerelateerd is in grote getale in te slaan. Achteraf wel handig! Door mij er eerst een beetje in te verdiepen kon ik verstandige, weloverwogen keuzes maken voor de eerste schooldag. Wat ik daarmee bedoel vertel ik je aan de hand van een aantal tips! Daarna kun je met een gerust hart los gaan en shoppen wat er te shoppen valt! Je kind gaat immers maar één keer voor het eerst naar school.

1. Schooltas? Koop een uniek exemplaar!

Je staat samen met je kleuter in de winkel. Een bijzonder moment, jullie gaan zijn of haar eerste schooltas kopen! Zo schattig die rugzakjes van Paw Patrol of Frozen. Je kind staat al te springen bij het schap bij het zien van zijn of haar superhelden. Hoe cool is het als je die op je schooltas hebt?! Beetje jammer dat de hele school daar dus mee rondloopt. Gaat je kind voor het eerst naar school, heeft het stress omdat het zijn eigen tas niet kan vinden tussen de 10 andere Paw Patrol en Frozen schooltassen. Heb jij net zo je best gedaan op dat gezonde tussendoortje, krijgt je kind de stroopwafel van dat andere kindje. omdat het de verkeerde tas pakt. Ga je een schooltas shoppen? Kies dan voor een iets minder populair thema of nog beter, een tas met naam.

De eerste schooldag - voor het eerst naar school

2. De broodtrommel, drinkbeker en het bakje – Lekker lekken?

Je kind was misschien een beetje teleurgesteld, dat de Anna en Elsa tas niet in aanmerking kwam. Ik maakte het goed met een Anna en Elsa broodtrommel. Als Nina dan haar eigen tas kan vinden, want hé ze heeft dus dat unieke exemplaar, dan kunnen de broodtrommel, de drinkbeker en het fruitbakje wel met Elsa en Anna. Iedereen blij. Kies dan wel een setje van een iets betere kwaliteit.

Ik koos een exemplaar waar niet alleen mijn kind, maar ook mijn portemonnee heel blij van werd. Het resultaat… Op de eerste schooldag alle karnemelk door de tas. Op dag vier een kapotte deksel, waardoor de oh zo gezonde yoghurt door de tas droop. In de tweede week op de basisschool was daar nog de boterham met smeerkaas, die vrij spel kreeg in de schooltas. Het slotje van de broodtrommel brak af en de boterham met smeerkaas plakte in alle hoeken van de schooltas. Heb je wel eens geprobeerd half opgedroogde smeerkaas uit een schooltas te krabben? It ain’t no fun kan ik je vertellen. Conclusie, kies voor iets betere kwaliteit;).

3. De eerste schooldag? Een goed excuus voor nieuwe kleren!

Als je kind voor het eerst naar de school gaat, moet het wel een beetje goed voor de dag komen. Ik kreeg dit excuus er bij mijn man en met een schijnheilige blik vrij makkelijk doorheen. Whoop, whoop, op naar de H&M! Ik scoorde meteen een leuk jack. Trots ging ik samen met Nina op haar eerste schooldag het schoolplein op. Binnen ongeveer vijf minuten had ik nog drie meiden met het zelfde jack gespot. Super handig, not… Misschien ook nog iets om over na te denken. In elk geval brengt het mij tot het volgende punt… Labels!

4. In hokjes denken NEE – Labels plakken JA!

Ik denk niet graag in hokjes. En het is erg van deze tijd om overal labels op te plakken. Daarmee bedoel ik natuurlijk figuurlijk labels plakken. Letterlijk is het een ander verhaal, ik ben inmiddels groot fan. Als je kind voor het eerst naar school gaat zijn labels echt geen overbodige luxe. Labels plakken is van levensbelang! Je hebt een aantal hele handige websites, waar je zo een hele rits met labels kunt bestellen en ook nog in leuke designs. Kijk maar eens op goedgemerkt. Van vaatwasbestendigde plaklabels tot instrijkbare labels, je vindt het er allemaal! Trust me, het is geen overbodige luxe.

Praktische tips – wat geef je mee naar school?

Zo, nu we de eerste shopwoede bedwongen hebben, alles een labeltje heeft en jij al een aantal heel goede keuzes gemaakt hebt, kan ik ingaan op wat praktische tips. Wat geef je je kind mee naar school? Waar moet je op die eerste schooldag aan denken? Niet alles is zo simpel als het lijkt.

5. Oops! Ongelukje! Extra ondergoed en broek is nooit weg

Waarschijnlijk of beter gezegd, hopelijk is je kind al helemaal zindelijk als het voor het eerst naar school gaat. Toch is het niet raar als je kind op zo een spannende dag een ongelukje heeft op school. Wel zo fijn als er dan nog wat extra ondergoed en een broek in de tas zitten. Op school hebben ze meestal ook wel wat achter de hand, maar voor je kind wel zo fijn als het eigen kleding is.

Tip! Ga op de eerste schooldag of een van de wendagen ook even met je kind kijken waar de WC is. Wel handig als ze die weten te vinden al zal de juf ze dat vast ook wel laten zien.

6. Allergieën? Schrijf ze op! De juf is ook gewoon een mens

Gelukkig heeft mijn dochter geen last van allergieën. Ik kan me echter best voorstellen, dat je dit als ouder vergeet op de eerste schooldag van je kind. De juf lijkt soms wel een soort superheld, maar ze is ook gewoon een mens. Ze kan niet van alle 20 kinderen op dag één onthouden wie wat wel en niet mag hebben. Bij jou zit die notenallergie misschien helemaal in je systeem, maar dat is bij de juf en andere ouders waarschijnlijk niet zo.

Om te voorkomen dat je kind bij de eerste de beste traktatie opzwelt en met de ambulance wordt afgevoerd, is het nooit weg om op de eerste schooldag een gelamineerd kaartje aan de juf te geven met alle allergie-informatie. Ze kan dit kaartje ergens bewaren in de klas. Zo kan ze altijd even terugkijken wat jouw kind wel en niet mag eten.

7. Handige tussendoortjes en lunch

Heel leuk als je een creabea mama bent net als ik. Ik varieer en experimenteer graag met de lunch trommel van mijn dochter. Af en toe eens wat anders in die broodtrommel! Ik kwam er al snel achter dat niet alles wat gezond is ook handig is om mee te geven. Je kon eerder al lezen over een bakje yoghurt door de schooltas. Bij poging twee met yoghurt kwam niet de tas maar mijn dochter terug met een broek vol yoghurt. Ook niet heel handig en een drama voor de juf schat ik zo.

Als ik iets van zuivel mee wil geven, doe ik dat nu in de vorm van een breaker. Ja, het is wel gezoete yoghurt, maar dat moet toch af en toe ook kunnen. Ook lastig te openen bakjes met bijvoorbeeld besjes of rozijntjes zijn vast een feest voor de juf. Je peuter even hard aan de deksel laten trekken en je raadt het al, alles door het klaslokaal. Ik doe vaak nog een zakje of wat folie om kleinere stukjes fruit voor het tussendoortje. Is de juf ook weer blij.

Voor het eerst naar school lunchtrommel

Geef je kind ook niet allerlei nieuwe dingen mee op die eerste schooldag. Juist de herkenbare dingen, die het thuis ook gewoon krijgt zijn fijn om in de eerste weken mee naar school te nemen. Tips voor de lunchtrommel? Check mijn gastblog voor MamaKletst: 10x gezonde lunchtrommel voor kids!

Tips voor het eerst naar school en de eerste schoolweken

Na alle voorbereidingen is daar dan de eerste echte schooldag en de eerste schoolweek! Dat is natuurlijk heel spannend. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Bij ons gingen de eerste schooldag en de eerste schoolweek eigenlijk bijna als vanzelf. Nina vond het zo leuk om naar school te gaan en voelde zich heel snel op haar gemak. Helaas geldt dat lang niet voor alle kinderen. Ik geef je wat tips voor de eerste schooldag, maar ook voor de eerste periode op school. Altijd goed om even over na te denken!

8. Allemaal een beetje spannend? Spreek een signaal af!

Deze tip vond ik heel leuk. Spreek een signaal met je kind af voor op de eerste schooldag. Op die manier kunnen ze goed aangeven als het ze allemaal even te spannend wordt. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind dan in je pink knijpt. Als jij terug knijpt, betekent dit: Ik hou van jou, jij kan dit! Op die manier kun jij je kindje heel subtiel geruststellen. Het is meteen ook even een manier om je kind op andere gedachten te brengen. Wedden dat het geheime signaal een soort spel voor ze is? Denken ze meteen niet meer aan wat er eigenlijk zo spannend was.

9. Een steuntje in de rug… of eigenlijk in de broekzak

Vindt je kindje het nog moeilijk om de hele dag zonder mama en papa op school te blijven? Stop iets kleins de broekzak van je kindje! Denk bijvoorbeeld aan een geluksmuntje. Vertel je kind dat papa of mama met dit geluksmuntje altijd een beetje bij je is. Missen ze je dan toch even, dan is papa of mama via dat muntje toch even bij ze.

10. Niet blijven hangen, wegwezen!

Soms vraag ik mij wel eens af wie er nou eigenlijk meer moeite heeft met die eerste schooldag. De ouder of het kind? Een belangrijke tip is om als ouder heel zelfverzekerd over te komen. Wees vastberaden. Breng je kind naar de klas, stel het op zijn gemak en neem afscheid. Als je kind voelt dat jij twijfelt of dat jij er moeite mee heeft, is dat het begin van het einde. I know, makkelijker gezegd dan gedaan! Toch denk ik wel dat het enorm kan helpen. En heb je het dan toch een beetje moeilijk? Bewaar in elk geval de krokodillentranen voor in de auto of op de fiets;).

11. Bespreek samen de dag

Wat bij ons heel goed op de eerste schooldag, maar ook in de eerste weken op school en eigenlijk ook nu nog: Spreek samen de dag door. Wat staat je kind te wachten? Wij doen het meestal in de avond bij het naar bed gaan en herhalen dat in de ochtend nog eens (meestal op verzoek van Nina). Mijn dochter vind het erg fijn om te weten wie haar naar school brengt. Of ze moet overblijven of dat ze bij oma een broodje mag eten en ook wie haar weer komt ophalen. Zo weet ze waar ze aan toe is.

Op de eerste dag heb ik haar ook heel duidelijk verteld dat ik haar naar school ging brengen. Dat mama dan weer naar huis ging en dat ik bij de deur zou staan voor het broodje tussen de middag. Nina vroeg dan ook: Oké, dus bij deze deur kom jij mij weer halen? Bij ons ging het echt als vanzelf allemaal, dus ik heb natuurlijk makkelijk praten. Toch kan het denk ik heel erg helpen als je kind weet hoe en wat. Duidelijkheid is erg belangrijk.

12. Hoi, ik ben de mama van…

Wat ik ook een belangrijk punt vind, is het contact leggen met andere ouders. Vooral de ouders van de klasgenootjes van je kind natuurlijk. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen. Gedeelde smart is immers halve smart. Nooit weg om wat tips te ontvangen van een aantal ervaringsdeskundigen! Ook vind ik het prettig dat mensen weten dat ik de mama van Nina ben. Mocht er iets zijn, dan weten ze je te vinden. Ook als de kinderen gaan spelen bij een klasgenootje, is het fijn als je de ouders in elk geval al een beetje kent.

13. Moe? Take a break! Voor het eerst naar school gaan is super vermoeiend!

De eerste schooldag en de eerste schoolweken zijn heel vermoeiend voor je kind. Denk er goed aan dat je kind nog niet verplicht is om hele dagen naar school te gaan. Dat is pas vanaf vijf jaar. Is je kind echt gesloopt, hou ze dan gerust een dagdeel of een dat thuis. Bouw het rustig op, dat is fijner voor iedereen. Ze kunnen nog lang genoeg naar school. Hou je kind echter ook niet onnodig thuis, ze hebben snel genoeg door dat ze vrij makkelijk thuis kunnen blijven. Zeker de kindjes die het in het begin niet zo leuk vinden op school. Lees meer over de leerplicht vanaf vijf jaar op de website van de Rijksoverheid.

Tips voor de MessyMommy’s onder ons

Ik probeer alles goed te organiseren en te plannen. Aan de ene kant ben ik best gestructureerd, aan de andere kant kan ik heel chaotisch zijn. Soms heb ik zoveel dingen aan mijn hoofd, dat ik mijn telefoon als tweede paar hersens gebruik. Als ik het daar niet in opschrijf, dan gebeuren dingen gewoon niet omdat ik ze vergeet. Ik was vast beraden dat als mijn kind voor het eerst naar school zou gaan, ik dat allemaal even gestructureerd zou laten verlopen.

Sinds mijn zwangerschappen lijkt het wel alsof de zwangerschapsdementie nooit is weggegaan. Of heb ik misschien een stukje van mijn hersens aan mijn dochters meegegeven? Ik zal het nooit weten, feit blijft, dat ik voor alle andere MessyMommy’s inmiddels wel een aantal handige tips heb! Toen mijn dochter eenmaal voor het eerst naar school ging, kwam daar toch de MessyMommy om de hoek kijken;).

14. Vrije dagen, studiedagen, sportdagen en helpen op school – zet het in je agenda!

De titel zegt het al een beetje… Toen mij dochter voor het eerst naar school ging, had ik mij voorgenomen alles goed op te schrijven. Wanneer zijn de kinderen vrij, zijn er studiedagen, kan ik een keer helpen op school? Het leek even heel goed te gaan, maar net voordat ik mijzelf op een welverdiend schouderklopje kon trakteren ging het toch bijna mis.

Mijn dochter kwam tussen de middag uit school. Zoals wel vaker luid zingend. Ze verzint vaak teksten op een melodie en zingt er vrolijk op los. Ik weet nog dat ik haar hoorde zingen, we zijn vrij, we zijn vrij, maar luisterde maar half en dacht er niks bij. Toen ik haar weer naar de klas bracht, sprak ik een moeder op de gang. Ze zei tegen me: “Lekker hè, zo een vrij dagje!” Ik: “DE WAT”? De andere mama: “ja, morgen is het studiedag”. Oh neee! Helemaal vergeten en ook niet met de oppas geregeld! Ik schaamde me dood en voelde me even een slechte moeder. Hoe had ik dat over het hoofd kunnen zien?

De moeder kon een glimlach niet onderdrukken en vertelde toen dat ze zelf ook al eens voor een dichte deur had gestaan toen haar oudste voor het eerst naar school ging. Pfiew, ik was dus niet de enige! Toch schaamde ik mij wel een beetje, al kon ik er uiteindelijk ook smakelijk om lachen;). Gelukkig kon mijn moeder inspringen en was het zo opgelost.

15. Hoi met Henk, ik ben er even niet – Wie is Henk?

Yes! Je hebt een nieuwe telefoon en daarbij ook een nieuwe simkaart met een nieuw nummer. Je kind gaat voor het eerst naar school en er doet zich een situatie voor waarover de school graag even contact wil opnemen. Ze bellen het nummer dat jij hebt doorgegeven, toen je je kind inschreef. Je kind was toen een jaar of twee, dus ja dat is al even geleden. Als de school je nummer belt krijgen ze Henk aan de telefoon. Wie is Henk? Henk kent in elk geval geen Nina!

De meeste scholen checken vlak voor de eerste schooldag nog even of de nummers nog kloppen. Let er echter zelf ook even op. Het meest handige is in elk geval twee nummers doorgeven. Grotere kans dat in elk geval één nummer werkt!

Voor het eerst naar school? Here we come!

Zo! Nu kun jij je kind zonder problemen voor het eerst naar school brengen. Niet staat die eerste schooldag nog in de weg! Neem lekker de tijd en geniet samen met je kleuter en het hele gezin van dat bijzondere moment. Als jullie kids het net zo leuk vinden als mijn dochter, dan gaat het vast helemaal goedkomen! Heb je het gevoel dat er iets niet lekker gaat of niet klopt? Vertrouw dan op je moederinstinct en grijp op tijd in. In mijn blog over onze ervaringen met een gastouder kun je meer lezen over vertrouwen op je moederinstinct.

De eerste schooldag en voor het eerst naar school nina en mama

Foto’s: Pixabay en MessyMommy.