Select Page

Vorige week mocht onze oudste dochter voor het eerst naar de basisschool. Dat was spannend! We moesten allemaal wennen aan het nieuwe ritme. Papa moest vroeger opstaan, mama kreeg andere werktijden, Sara andere oppastijden en voor Nina was helemaal alles nieuw op school. Vandaag vertel ik je alles over week 1 van voor het eerst naar de basisschool.

De eerste schooldag

Daar ging ze dan, vol vertrouwen voor het eerst naar de basisschool. Ze vond het spannend, maar had er ook ontzettend veel zin in. Ik had mijn jongste dochter die ochtend al naar de opvang gebracht. Ik kon vanuit huis werken, dus kon ik Nina zelf naar school brengen. Papa had een nieuwjaarsontbijt, dat hij eigenlijk niet mocht missen. We besloten dat we de tweede schooldag met het hele gezin naar school zouden gaan. Dan maakten we er gewoon een soort eerste schooldag part 2 van.

Wegbrengen – met of zonder traanjes?

In mijn vorige blog: Nina’s eerste schooldag: Goede voorbereiding, half werk kon je al lezen dat Nina het super deed. Ik kreeg in de klas een knuffel. Toen maakte Nina mij duidelijk dat mama wel kon gaan “Mama dit kan ik zelf”. De traantjes die ik van mijzelf stiekem een beetje verwacht had bleven uit. Lachend, een beetje verbaasd en stiekem heel trots verliet ik het lokaal, terwijl er nog maar een paar kindjes waren. Zo makkelijk had ik het ook niet verwacht!

Tussen de middag – Qualitytime met mama

Tussen de middag haalde ik haar op en at een broodje met haar. Ze was heel enthousiast, maar ook moe. Waar ze normaal honderduit kletst, bleef het bij een korte samenvatting. Daarna wou ze even rustig op de bank zitten. Ik liet haar lekker gaan, een beetje bang dat ze in zou kakken en misschien niet meer zo een zin had in het middagprogramma. Ik zette een wekkertje en maakte haar duidelijk dat ze weer naar school mocht zodra die ging. Nog voor de wekker goed en wel afging, had ze haar jas al aan. “Mam gaan we nou? Anders kom ik te laat en dat wil ik niet hoor”. Zo gezegd, zo gedaan. Ik bracht haar weer naar school, het ochtendritueel herhaalde zich. Een snelle knuffel, dag mama, hoi juf ik ben er weer. Ik stond wederom binnen twee minuten weer buiten.

Ophalen – Van liedjes zingen tot laat mij met rust!

In de middag haalde ik haar op. Ik besloot meteen ook een beetje gebruik te maken van mijn goede voornemens voor 2018: meer fietsen. Ik pakte de fietskar en vertrok ruim op tijd. Zodra de deur van het lokaal openging, kwam ze op me af rennen. Sara en ik kregen een dikke knuffel. Met de fietskar ging het huiswaarts, terwijl ze de nieuw geleerde liedjes voor haar zusje zong. Thuis werd het een TV middag, spelen zat er niet meer in.

Wonderbaarlijk genoeg hield ze het prima vol tot het bedtijd was. Knappe meid. Wat deed ze het goed! Ik was benieuwd hoe het de rest van de week zou gaan. Gelukkig hoeft ze maar vier hele dagen en is ze op woensdag vrij. Even een dagje om bij te tanken. Ik hoor vaak dat de eerste één of twee dagen prima gaan als kinderen voor het eerst naar de basisschool gaan. Als de vermoeidheid aan het eind van de week toeslaat, wordt het lastiger.

Voor het eerst naar school – part 2

De dinsdag werd onze voor het eerst naar de basisschool – part 2. Met z’n viertjes brachten we Nina naar school. Vol trots liet ze aan papa en Sara zien hoe dat moet als je voor het eerst naar de basisschool gaat. Jas op hangen, tas in het kistje en dan netjes de klas in. Nog snel een knuffel voor papa en mama, drie voor Sara, want die was graag bij haar zus gebleven. “Oké, Sara nog ééntje dan”.  De dag verliep net als de maandag heel goed, al merkte ik dat ze wat minder kon hebben. Sara had haar gemist, ze waren voorheen altijd samen bij de gastouder. Nu Nina thuis was, wilde ze zo graag spelen. Nina was heel duidelijk: “Laat mij met rust!” Arme Sara, misschien is het voor haar allemaal nog wel het meest wennen!

Woensdag – een dagje om de batterij op te laden

Wat heerlijk! Lekker een dagje vrij. Oma kwam oppassen en Nina kon zich lekker laten verwennen. Toch wel veel indrukken als je voor het eerst naar de basisschool gaat! Van vermoeidheid was echter weinig te merken, al maakte ze dankbaar gebruik van een middagslaapje.

Donderdag – We mogen weer naar school!

Wat was Nina blij dat ze weer naar school mocht! Ze kon bijna niet wachten tot ze al haar vriendjes en vriendinnetjes weer kon zien. Die avond legden we alvast haar kleertjes klaar. De volgende dag zou papa het voor het eerst alleen doen. Ook voor hem spannend! Gelukkig deed onze grote meid het weer heel goed. Om 9uur kreeg ik van papa bericht dat het ook bij hem heel goed gegaan was. Een snelle knuffel, nog even zwaaien naar papa en vol enthousiasme er weer tegenaan.

Wat zijn we trots en wat vindt ze het leuk op school. Nina heeft twee juffen. Op maandag en dinsdag de ene juf en op donderdag en vrijdag de andere juf. Een leuke afwisseling tussen twee heel verschillende juffen. De ene juf is van mijn leeftijd en doet voor het eerst kleuters, de andere juf is van mijn moeders leeftijd en heeft al jaren ervaring. Wat mij betreft de perfecte combinatie. Wel weer even afwachten hoe het bij de andere juf zou gaan.

Tussen de middag – oma heeft de lekkerste broodjes

Tussen de middag at oma een broodje met Nina. Dit blijft zo tot de zomervakantie, daarna gaan we over op een continurooster en eten alle kinderen op school. Op deze manier hoeft Nina nu tot de zomervakantie alleen op maandag en vrijdag over te blijven. Oma verwende haar met lekkere croissantjes. Toch was ook bij oma te merken dat ze de rust tussen de middag aangreep om zich weer op te laden. Op de vraag of Nina misschien een spelletje met oma wou doen, kwam het antwoord “Nee, ik ga wel even op de bank zitten oma”. Als je Nina een beetje kent, is dat een heel grappig antwoord. Toch fijn om te zien dat ze zelf haar rust pakt en ineens ben ik nog blijer dat ze niet elke dag over hoeft te blijven.

Als oma Nina weer naar school brengt, krijgt ze een uitgebreide rondleiding. Ook moet oma nog even een foto maken van Nina. Nina vraagt keurig aan de juf of ze de ijsbeer mag pakken, zodat oma een mooie foto kan maken. Zo gezegd zo gedaan en ook mama krijgt de foto direct doorgestuurd van een enthousiaste oma.

Ophalen – mama en sara kunnen niet wachten!

Op het schoolplein (weer met de fietskar, go mama) kwam een moeder van een klasgenootje naar mij toe. Ze vroeg mij of Nina vrijdag zou overblijven. Die dag was haar dochter de enige geweest uit de klas en dat vond ze niet zo leuk. Nu kon ze haar vrijdag thuis houden, maar ze vond het zo sneu als Nina dan alleen zou zijn op haar eerste dag. Ze had op de lijst gezien dat ik had aangegeven dat Nina vrijdag over zou blijven. Uiteindelijk bleef er ook nog een jongetje over dus waren ze gezellig met z’n drietjes. Wat lief dat de andere mama’s zo mee denken!

Eindelijk ging de deur van het lokaal open. Eén voor één kwamen de welpjes “zo worden ze genoemd” naar buiten rennen. Stiekem had ik mijn kleine meid wel gemist en Sara haar grote zus ook! We waren erg blij haar weer te zien en Nina zelf volgens mij ook wel. Ik kreeg meteen een hele mooie verftekening van Nina, die ik thuis vol trots op de koelkast gehangen heb. Picasso is er niks bij toch;)? Eenmaal thuis dronken we gezellig wat, nuttigden we de nodige vitamientjes en speelden we heel kort een spelletje. Daarna toch maar weer op de bank met de TV aan. De batterij was weer leeg. Nog één dagje te gaan!

Voor het eerst naar de basisschool - vitamientjes

Vrijdag – Bijna/ weekend!!!

Nog even dat laatste, misschien wel meest vermoeiende dagje. Ook meteen een dagje met iets meer geregel, want Nina ging voor het eerst overblijven! Mama had alles voor ochtendpauze en de lunch klaargelegd. Papa had alleen het briefje niet gezien en was dus de broodtrommel vergeten. Gelukkig zag hij het toen hij Nina eenmaal weggebracht had en kon hij nog net voor zijn werk naar school racen om Nina haar brood langs te brengen.

Ik zag Nina pas weer toen ik haar van school mocht halen. Ze had het superleuk gehad en het overblijven leek geen probleem. Wel was ze uitgeput en de enthousiaste verhalen bleven uit. Wat is het spannend, leuk en vooral ook vermoeiend, als je voor het eerst naar de basisschool mag! Ik had gedacht dat het alleen zo zou zijn voor het kind zelf, nou niet dus. Ook papa, ik en Sara waren gesloopt. We besloten dat het een rustig weekend zou worden. Lekker bijkomen.

Weekend – na week 1: voor het eerst naar de basisschool

Zaterdag sliepen de kinderen tot half negen. We gingen gezellig met z’n viertjes ontbijten bij Bakker Bart en daarna de wekelijkse boodschapjes doen. ‘s Middags lekker thuis gespeeld. In de avond had ik met de meiden filmavond. Lekker met z’n drietjes in “het grote bed”. We keken Trolls. Wat een leuke en grappige film is dat! Precies wat we nodig hadden. Lekker lachen en ontspannen al vond Sara het soms een beetje spannend. Heb jij deze film al gezien? Het is echt een aanrader! Je bestelt Trolls hier.

De man met de hamer

Het was de bedoeling, dat papa en ik ook een gezellig en rustig avondje zouden hebben. Dat liep anders. Om half elf hoorde ik Nina huilen. Ze zat rechtop in bed, vertelde allemaal verwarrende verhalen en was gloeiend heet. Nee toch! Ik had tijdens het film kijken al het idee dat ze wat warm aanvoelde, maar er was verder niks aan haar te merken. Snel temperaturen en ja hoor de thermometer gaf 39,9 aan. Snel paracetamol, een beetje water en bij mama in bed. Gelukkig werd ze snel rustig en sliep ze de hele nacht door.

Lang leve de flexibele werkgever

De volgende ochtend was ze vrolijk en haar temperatuur was normaal. Rond de middag kwam de koorts terug. Weer paracetamol en even lekker naar bed (waar ze overigens zelf om vroeg). Toen ze wakker werd ging het weer beter. Natuurlijk droeg de paracetamol daar ook aan bij. In de avond liep de koorts weer op, 38,5. Oké mama, nu mag jij je organisatietalent weer laten gelden. Ik zou een belangrijke meeting hebben en moest naar werk. Papa kon er tot 10.15uur zijn, oma vanaf dan tot 12.30uur. Dan moest ik om 12.00uur weg van werk en kon ik nog net bij de meeting zijn.

Ik appte mijn manager en kreeg terug dat de meeting niet doorging. Ik kon dus net zo goed thuis werken. Wat fijn! Wederom superblij met mijn flexibele werkgever, zo zijn er niet veel! Nina kan morgen lekker uitslapen en als ze koortsvrij is tussen de middag, kan ze ‘s middags nog naar school. Een echte vuurdoop. Het gaat je niet in de koude kleren zitten zo voor het eerst naar de basisschool!

Over en sluiten;).

Voor het eerst naar de basisschool - week 1

 

Foto’s: MessyMommy en Pixabay.