Select Page

Naar de Poolse kust voor je strandvakantie? Dat stond niet op je “wishlist” hè? Je associeert Polen waarschijnlijk niet met zomerzon en prachtige stranden. Ik deed dat in elk geval niet voor ik mijn Poolse man leerde kennen. Ik dacht aan kou en armoede, maar Polen is echt alles behalve dat. Zie jij een goedkope strandvakantie wel zitten? Kijk dan eens of de Polen niet iets voor jou is. Ik vertel je waarom ik vind dat je de Poolse kust zeker eens als vakantiebestemming moet overwegen.

De Poolse kust is een erg populaire vakantiebestemming onder Poolse toeristen, maar ook de Duitsers hebben de Baltische kust inmiddels ontdekt. De temperaturen lopen zomers vaak op tot wel 30 graden en doen dus niet onder voor de ons welbekende zuidelijke landen. Al is het weer er wel iets minder zeker dan in het zonnige zuiden.

Klinkt leuk, maar wat moet ik mij erbij voorstellen?

Het landschap
Het landschap in de kuststreek is afwisselend. Je vindt er mooie zandstranden, bossen en duinstreken. Wat ik erg fijn vind met kleine kinderen, is dat er geen rotsen en kliffen zijn. Scheelt een hoop schrammen en blauwe plekken;). Vergelijken met de Nederlandse kuststreek, kun je de Poolse Kust als ongerept omschrijven en zeker niet zo gedomineerd door grote resorts. Het is veel minder commercieel en dat spreekt mij persoonlijk erg aan. Resorts zie je hier ook wel, maar het overgrote deel van het toerisme wordt gerund door inwoners zelf die hun huizen en privégrond voor toeristen ter beschikking stellen. Denk niet dat je bij die mensen in huis woont, het zijn keurige kamers en vaak erg netjes en schoon. Dit resulteert in een afwisselend beeld, waardoor het niet zo een eenheidsworst wordt als je in veel westelijke en zuidelijke landen ziet.

Het weer
Vanaf mei tot in september zijn de temperaturen aan de Poolse kust hoog. Het duurt wel even voor het zeewater warm genoeg is om te zwemmen, maar vanaf Juli is het eigenlijk altijd wel prima. Waar je wel even om moet denken is dat het in Polen ongeveer net zo hard waait als in Nederland. Het is dus raadzaam om een windscherm mee te nemen. “Parawany” (windschermen) zie je hier dan ook in overvloed. Een leuk weetje is, dat je in Polen vrijwel geen verschil tussen eb en vloed ziet. Ook is het water van de Oostzee veel minder zout dan van de Noordzee. Als je dus een duikt neemt, heb je veel minder snel last van je ogen.

Wat is er zoal te doen?
Airhockey aan de Poolse kust
In elke kustplaats vind je wel een soort markt, die er de hele zomer staat. De wegen vlak aan zee zijn afgeladen met marktkraampjes waar zonnebrillen, kleding, speelgoed, shirts en souvenirs verkocht worden. Bijna overal is wel een kermis te vinden en zijn er veel stands met airhockey, tafelvoetbal en ander vertier. Je hoeft je dus niet te vervelen. Ook vind je veel barretjes, restaurants en dansgelegenheden met typisch Poolse muziek. Een feestje bouwen kunnen de Polen wel! Het nachtleven hier is niet alleen leuk voor jou, maar ook voor je portemonnee!

Ook fanatieke watersporters kunnen hun hart ophalen. Sporten als zeilen, surfen, kite surfen en natuurlijk zwemmen vind je hier in overvloed.

Taal
De voertaal in aan de Poolse kust is Pools, gevolgd door Duits en daarna Engels. Vooral de jongere generatie kan met Engels prima uit de voeten, de oudere generatie heeft er wat meer moeite mee.

Overtuigd, maar hoe, wat, waar?

Welke plaats?
Van luxe tot sober en van gezinsvakantie, groepsreizen of er samen tussenuit. In Polen kan allemaal het voor een schappelijke prijs. Het meest populair zijn de steden Sopot en Gdańsk. Wat jij je hierbij moet voorstellen? Elegante en luxe steden met eeuwen oude spa’s en beroemde festivals. Hoewel ik deze steden persoonlijk ook erg mooi vond, ligt het charme wat mij betreft juist in de kleinere plaatsen. Zeker als je op vakantie gaat met je gezin. Google maar eens op plaatsnamen als Darłowo, Mielno, Łeba, Hel, Krynica Morska, Władysławowo of een van de nog kleinere dorpjes. De kust is meer dan 300km lang, dus keuze genoeg.

Accommodaties
Soms kom je door toeval op de leukste plekken. Hou je van een beetje avontuur, rij dan gewoon richting de Poolse kust. Je hoeft niet perse vooraf te boeken. In de kustplaatsen zie je genoeg borden met “(Wolne) Pokoje”, wat  letterlijk “(vrije) kamers” betekent. Het is heel gebruikelijk om je kamers gewoon ter plekke te boeken. Vaak kun je er voor een habbekrats een prima ontbijtje bij krijgen. Ook zijn er genoeg restaurantjes waar je ’s ochtends heerlijke ontbijtjes kunt eten. Het zelfde geldt voor “avondeten”, dat kan in veel gevallen ook bij de accommodatie geboekt worden. Bedenk wel dat het eten in Polen vaak tussen 14.00 en 16.00uur geserveerd wordt.

Naast kamers zijn er ook appartementen, huisjes en hotels aan de kust. Het is maar net waar je naar opzoek bent. Ik weet zeker dat er voor elke wens en elk budget wel iets te vinden is.

Last but not least: Eten

De Poolse keuken
De Poolse keuken is erg uitgebreid. De echte vleeseter gaat voor een “golonka” (varkenspoot) en de zoetekauw kiest voor “pierogie z serem” (deegkussentjes met witte kaas). Voor wat wij Nederlanders gewend zijn, genoeg om uit te proberen.

Vis
Visliefhebbers kunnen hun hart zeker ophalen aan de Poolse kust. De vis is echt goed hier en ook nog eens super goedkoop. Vooral de gerookte vis vind ik persoonlijk erg lekker. Wat ook leuk is om te doen, is een keer heel vroeg opstaan en naar het strand gaan waar de vissersboten binnenkomen. Je wacht tot er een boot aanmeert en koopt vers gevangen vis direct bij de vissers. Wij hebben al menig scholletje op die manier verslonden.

Gerookte vis aan Poolse kust

Zapiekanka
Ben je pizzafan, dan moet je eens een “zapiekanka” proberen. Dit zijn stokbroden, belegd als pizza en ook erg populair in Polen. Lukt het jou om een één meter lange “zapiekanka” naar binnen te werken?

Gofry
Het aller lekkerste heb ik voor het laatst bewaard. Ik denk dat elke Pool die naar de kust gaat niet vertrekt voordat hij of zij een “gofra” (wafel) gegeten heeft. De wafels worden vers gebakken en zijn mega groot. Je kiest zelf je topping en die is doorgaans niet misselijk. Van slagroom met vers fruit naar keuze, tot gebakken appeltjes met ijs en aardbeien met nutella. Je kunt het zo gek niet bedenken, je wafel wordt er helemaal mee bedenkt. Zorg dus dat je altijd nog een plekje voor een “gofra” overhoudt!

Gofra wafel aan de Poolse kust

Word jij een “Poolse kust pro”?
Ik hoop dat ik jullie een redelijk compleet beeld van de Poolse kust gegeven heb. Mocht je naar Polen op vakantie gaan, dan heb ik nog een “must do” lijstje voor je met dingen die je echt eens gedaan moet hebben als de de Poolse kust bezoekt. Als je dit lijstje afwerkt, mag jij je zeker een “Poolse kust pro” noemen!

 • Op de bonnefooi naar Polen gaan zonder een kamer te boeken
 • Op het strand liggen met een “parawan” (windscherm”
 • Een visje eten (nogmaals, de gerookte vis is echt vers en overheerlijk)
 • Voetjes van de vloer op een Pools “discopolo” feest
 • Een zapiekanka eten
 • Een van de kleinere kustplaatsen bezoeken
 • Langs de Poolse kraampjes struinen
 • Tussen 14.00 en 16.00uur een typisch Poolse maaltijd naar binnen werken
 • Een potje airhockey winnen
 • Gdańsk of Sopot bezoeken voor een goede portie luxe of een leuk festival
 • Een gofra eten

Do zobaczenia (tot ziens) aan de Poolse kust!

Nieuwsgierig hoe wij aan onze Poolse kust vakantie begonnen? Check dan: Vakantiestress – Goede voorbereiding, half werk?

Bron foto’s: MessyMommy en Pixabay.