Stiekem horen pompoenen bij Halloween. Ik heb er meer een St. Maarten traditie van gemaakt. Ook staat het voor mij symbool voor de herfst en de komst van de winter. De tijd voor soep en gezelligheid. Pompoensoep is een van mijn favorieten en wat is er dan leuker om van mijn culinaire project meteen een creatief project te maken? In deze blog vertel ik je hoe je simpel en snel een pompoen uit kunt hollen.

Pompoenen uithollen, lichtjes, Halloween – Waar komt dit vandaan?
Zover ik wist, stond de pompoen symbool voor Halloween. Als je er de legendes op naleest, waren het vroeger meestal aardappels, bieten of rapen. De pompoentraditie is pas later ontstaan. Maar hoe kwam het zover? En wat heeft het voor mij voor een betekenis?

Het begon allemaal in de 17de eeuw met een oude Ierse legende. Een legende over Jack O’ Latern. De legende gaat als volgt:
Jack is een Ierse smid. Op een dag komt de duivel hem halen. Zijn tijd is aangebroken om naar de hel te gaan. Jack heeft op dat moment weinig goeds gedaan in zijn leven. Toch is Jack niet dom. Op het moment dat hij de duivel ontmoet, is hij in zijn stamkroeg een drankje aan het drinken. Hij vraagt de duivel of hij eerst zijn drankje op mag dringen, voordat hij met hem meegaat.Hij begint de duivel uit te dagen. Hij vraagt zich af of die echt wel zo machtig is als de mensen zeggen. Hij daagt de duivel uit zichzelf in een munt te veranderen De duivel neemt de uitdaging maar wat graag aan en voor dat Jack met zijn ogen kan knipperen ligt er een blinkende munt voor hem. Jack pakt de munt in zijn hand. Op zijn hand heeft hij een kruisvormig litteken en daar kan de duivel niet tegenop. Jack speelt het slim en ruilt de vrijheid van de duivel voor een extra levensjaar.

Een jaar later staat de duivel weer voor hem. Het extra levensjaar was bedoeld als tweede kans, veel goed had Jack in dat jaar niet gedaan en dus kwam de duivel hem weer halen. Weer is Jack de duivel te slim af. Met een list lokt hij de duivel naar een appelboom. Snel kerft hij een kruis in de stam. De duivel zit gevangen in de boom en kan geen kant op. Dit keer ruilt Jack de vrijheid van de duivel voor nog meer levensjaren.

Na een aantal jaren overlijdt Jack en staat hij voor de hemelpoort. Petrus, de bewaker van de hemelpoort, wil hem niet binnenlaten. Ook de duivel zit niet op Jack te wachten en zo blijft Jack achter in de duisternis. Hij roept en roept en weet niet wat hij in het donker moet beginnen. De duivel krijgt toch een beetje medelijden en gooit hem een gloeiend kooltje toe. Een lichtje in de duisternis. Jack holt een raap uit en stopt het lichtje daarin om het tegen de wind te beschermen.

Vanuit de legende van Jack O’ Latern, begon de traditie. Op de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen, zetten mensen lichtjes bij hun deuren. Een lichtje in het donker, het licht dat het kwaad verjaagd. In de beginjaren waren het rapen, aardappels en bieten, later pas pompoenen.

Waarom ik elk jaar een pompoen met een kaarsje bij mijn deur zet? Of je nu wel of niet in de legende gelooft en misschien wil je wel niks met verhalen over de duivel te maken hebben. Mij gaat het om het licht. Het licht dat symbool staat voor hoop in donkere tijden. Het licht dat het kwaad verjaagd, dat is toch een mooie gedachte? Daarom hol ik elk jaar trouw een pompoen uit en steek een kaarsje aan. En ben je niet zo van de achterliggende gedachte en vind je het gewoon erg leuk? Doe dan vooral lekker mee!

Back to the pumpkin – terug naar de pompoen
Een heel verhaal, maar wat ik jullie eigenlijk mee wilde geven: Het uithollen van een pompoen, hoe doe je dat?

Het is vrij simpel. Ik vertel je wat je nodig hebt:
– Een groot, scherp mes
– Een ijslepel of eetlepel
– Een klein mesje om een gezichtje of figuren in de pompoen te snijden

Stap 1:
Snijdt met het grote mes de bovenkant (een klein dakje) van de pompoen. Bewaar dit, het maakt je pompoen straks weer heel.
Stap 2:
Hol de pompoen uit met de ijslepel op eetlepel. Dit kan best lastig zijn, het makkelijkste is dan om te schrapen. Pas op dat je wel ongeveer een halve centimeter schil overhoudt, anders ga je er doorheen. Wil je pompoensoep van het vruchtvlees maken? Haal de pompoenpitten er dan tussenuit. Lees mijn gastblog voor IetsGezond.nl voor een heerlijk recept voor pompoensoep met koksmelk. Geen soep liefhebber? Dan gooi je de pitten en het vruchtvlees gewoon weg.

Pompoen uithollen

Stap 3:
Als je de pompoen mooi en gelijkmatig uitgehold hebt, kun je met het leukste deel beginnen. Bedenk wat voor gezichtje, wat voor figuurtje(s) jij op je pompoen wilt. Tip: op pinterest vind je heel veel inspiratie. Bekijk hier mijn bord!
Ik koos dit keer voor een eenvoudige variant.

Pompoen uithollen

Stap 4:
Als je een leuk ontwerp gekozen hebt, is het slim om dit eerst op je pompoen te tekenen. zo kun je mooi langs de lijntjes snijden en gaat het niet zo snel mis. Ik tekende het gezichtje er met watervaste stift op. No worries, je poetst de stift er met een schuursponsje zo weer af.

Pompoen uithollen

Stap 5:
Nu kan het echte snijwerk beginnen. Snijd met het kleinere mesjes voorzichtig over de getekende lijntjes. Neem er echt even de tijd voor, dan wordt je resultaat een stuk mooier.

Pompoen uithollen

Stap 6:
Snijwerk klaar? Doe een stapje terug en kijk of je nog wat kleine aanpassingen wilt doen. Klaar? Dan hoef je alle nog een leuk plekje te zoeken! Kaarsje erin, dag duisternis, hallo lichtje!

Succes! Oh… enneuh… geen MessyMommy streken he? Lees: vingers snijden, iets in de fik steken;). Take care!

Bron foto’s: MessyMommy

Liever een ander DIY project?
Pizza maken met kids: Van deeg tot topping.
Eetbare verf zelf maken? Dat doe je zo!