Select Page

Het is bijna zover, nog even en dan bereik ik de magische grens van 30 jaar. Dirty thirty it is! Daar hoort natuurlijk wel taart bij, liefst zelfgemaakt. In mijn MessyMommy leven heb ik naast de kids, werk, het huishouden en bloggen niet heel veel extra tijd over. Zelf taarten bakken betekent dus goed plannen. Wat voor taart wil je maken? Kun je al het een en ander voorbereiden? Hoe ga je de taart bewaren? Vandaag deel ik een aantal tips om jouw planning bij het taart bakken soepeltjes te laten verlopen!

Welke taart wil je maken?

Voordat je überhaupt aan een planning begint, is het belangrijk dat je weet wat voor taart je wilt maken. Daarbij is het ook slim om na te denken wanneer je de taart wilt maken. Is dit wat langer van tevoren? Dan kan het handig zijn een taart te kiezen die je (deels) in kunt vriezen of langer in de koelkast kunt bewaren. Heb je niet zoveel tijd? Kies dan niet nieuws of heel ingewikkelds. Het is zo jammer als het mislukt en het bezorgt je een hoop stress (mij i.i.g. wel als MessyMommy).

Mijn dirty thirty taartselectie

Voor mijn dirty thirty wil ik graag een aantal verschillende taarten en cakes maken. Ik ga nog niet helemaal verklappen hoe en wat precies, maar bij deze al wel vast een tipje van de sluier. Het volgende staat op mijn planning bij het taarten bakken:

  • Eén taart met laagjes biscuitbodem en vulling – a la naked cake
  • De lekkerste brownies met kersen van Jamie Oliver uit Jamie Magazine
  • Kwarktaart met chocolate glaze (check de video)
    Een beetje in de stijl van de taart in het filmpje. De taart met biscuitbodem en laagjes vulling wil ik met met een paar echte bloemen decoreren. Voor lekkere vullingen moet je eens deleukstetaarten.nl kijken. Zitten heerlijke en makkelijke recepten tussen!

Als je weet welke taarten je maakt, kun je zorgen dat je alle ingrediënten op tijd in huis hebt. Dan kun je ook op een (onverwacht) vrij moment alvast me de voorbereidingen beginnen. Zeker als je mama bent of een druk bestaan hebt, weet je als geen ander dat de geplande vrije momenten vaak niet vrij zijn en dat er soms onverwacht vrije momentjes ontstaan;).

Hoe ga je de taart decoreren?

Je moet niet alleen weten welke taarten je gaat maken en wat je daarvoor nodig hebt. Het is ook goed om te kijken hoe jij je taarten wilt decoreren voor je planning bij het taart bakken. Volg je het recept of laat jij je fantasie de vrije loop? Wil je bijvoorbeeld verse bloemen gebruiken? Dan kun je die niet een dag van te voren maken. Ga je aan de slag met icing, dan moet je werk misschien eerst drogen voor je echt kunt decoreren. Houd ook daar rekening mee als je een planning maakt. Voor de taarten die ik voor mijn dirty thirty birthday party wil maken, heb ik voor een wat eenvoudigere decoratie gekozen.

Chocolate glaze kwarktaart – inspiratie voor decoratie

De kwarktaart met chocolate glaze wil ik graag decoreren met chocolaatjes, macarons, koekjes, dat soort dingen.

Mijn pinterest inspiratie:


 

Naked cake – taart met biscuitbodem en laagjes vulling – inspiratie decoratie

De naked cake wil ik decoreren met een paar echte bloemen, nonchalant afgestreken botercrème en misschien wat fruit of poedersuiker.

Mijn pinterest inspiratie:

 

Ideeënbord klaar? Bakken maar!

Mijn planning bij het taart bakken

Het weekend voor mijn dirty thirty heb ik bedacht wat ik allemaal wil maken. Ik heb gekeken wat ik in huis heb en wat ik miste heb ik in huis gehaald. Zo kan ik op elk moment beginnen met de voorbereidingen. Ik heb een handig schema gemaakt om jullie te laten zien hoe ik mijn planning bij het taart bakken heb voorbereid.

Maandag Eerst de schuur opruimen en schoonmaken. Handig hoor, jarig zijn in de winter. Je schuur wordt één grote koelkast. Ik heb in mijn hoofd hoe de taarten moeten worden. Ik zoek nog wat laatste inspiratie en maak het plan voor de rest van de week.
Dinsdag Zodra het werken erop zit en de kids powernappen, ga ik aan de slag. Ik bak de bodems voor de naked cake. Nadat ze afgekoeld zijn doe ik de biscuitbodems in de vriezer. Zo blijven ze lekker vers.
Woensdag Van ‘s ochtend vroeg tot ‘s avonds laat ben ik op een beurs voor mijn werk. Vandaag geen taartdag, maar werkdag. Het voordeel daarvan is: woensdag de hele dag, vrijdag vrij!
Donderdag Donderdag middag begin ik met de brownies. Brownies kun je best even bewaren als je ze na het bakken goed inpakt. Ik bak ze die middag lekker bruin en bewaar ze bij voorkeur op een koele plek. Zoals ik al zei: mijn schuur is mijn koelkast de komende week. Die avond maak ik de kwarktaart basis en vries deze in. Dit is nodig om de chocolate glaze de volgende dag mooi te laten hechten. Ook beschadigd de taart bevroren minder snel bij het decoreren.
Vrijdag Ik heb nog een hele dag voor mij. Natuurlijk moet ik veel meer doen dan alleen de taarten afmaken. Mijn doel is wel in elk geval de taarten vandaag klaar te hebben. Dan moet ik morgen alleen nog de partytent opzetten, de vloer erin leggen, de tap ophalen, alles versieren, klaarzetten, voorbereiden… Waaah stress! Gelukkig kan ik dan in alle rust stressen, want mijn taarten zijn in elk geval klaar!
Tips om tijd te besparen

Los van een goede planning bij het taart bakken, kun je ook nog tijd besparen met de volgende tips:

Cakebodems bakken:

Bak de cakebodems één dag van te voren. Liever langer vooruit plannen? Vries ze dan in. Dit kan prima! Let wel op dat je ze op tijd ontdooit.

Botercrème voorbereiden:

Botercrème kun je heel goed van te voren maken en invriezen. Voor als je bijvoorbeeld meerdere kleurtjes wilt maken, is het handig als je dit al eerder kunt doen.

Gebruik een bakmix:

Als ik een taart bak, gebruik ik het liefst geen bakmix. Toch is het soms wel superhandig om tijd te besparen. Ben je in tijdnood? Gebruik dan gewoon een kant en klare mix! Je hebt trouwens ook mixen voor bijvoorbeeld botercrème. Let wel op dat je soms zelf nog een aantal ingrediënten moet toevoegen.

Decoreren, bereid het voor:

Sommige decoratie zoals figuurtjes van marsepein of bijvoorbeeld spuitwerk dat eerst moet drogen of uitharden kun je best een paar dagen van te voren maken.

Decoreren, maak het jezelf makkelijk:

Uren zweten op een levensechte bloem van marsepein? Of gewoon een echte bloem gebruiken? Oké, het is wel heel stoer als alles eetbaar en zelfgemaakt is, maar een echte bloem is wel net zo mooi! Er zijn zelfs eetbare bloemen die je echt kunt opeten. Er zijn ook kant en klare decoraties te koop. Maak het jez0elf vooral niet te moeilijk!

Zo! Ik hoop dat ik je wat handvatten gegeven heb. Je snapt het al: De planning bij het taart bakken is essentieel! Nu snel mijn taart uit de oven halen;).
Nieuwsgierig hoe de Unicorn verjaardagstaart van mijn dochter ruit zag? Bekijk dan: Vier jaar alweer – Hoera voor onze Nina!

Foto: Pexels