Select Page

Ik hou van pizza. Zoveel dat ik het elke dag wel zou kunnen eten. Ook mijn kinderen hebben het “pizza-gen”. Pizza gaat er bij ons altijd wel in. De allerlekkerste pizza? Die maken wij zelf! Van deeg tot topping. In deze blog deel ik mijn “geheime“ pizza familierecept!

In mijn kindertijd kookte mijn vader vaak in het weekend. Hij vroeg dan altijd aan mijn broertje en mij wat wij wilden eten. Het antwoord was dan altijd PIZZA! En dan niet de eenheidsworst supermarktpizza (die op z’n tijd ook prima te doen is). Nee, een heerlijke zelfgemaakte pizza, van het deeg tot de topping. Op een gegeven moment is mijn vader gestopt met vragen wat wij in het weekend wilden eten. Zaterdag werd pizzadag! Ik ben dus niet de enige met een “pizza-gen” in de familie.

Pizza boodschappenlijstje
Als ik weet dat ik pizza ga maken, vind ik het leuk om mijn meiden er al vanaf het boodschappenlijstje bij te betrekken. Ik stel ze vragen als: Wat hebben we allemaal nodig om pizza te bakken? Wat maken wij eerst, het deeg of de saus? En last, but not least de favoriete vraag: Wat willen jullie op je pizza? Zo wordt koken en boodschappen doen meteen een educatief spel. Meer tips om eten leuk maken voor je kind? Lees mijn gastblog voor Mamakletst: Eten leuk maken voor je kind.

De basis: goede bodem, goede pizza
Voor mij staat een goede pizzabodem synoniem voor een goede pizza. Pizza moet je met je handen kunnen eten. Niets is vervelender dan, dat als je een lekkere hap van je pizzapunt wilt nemen, de helft weer op je bord glijdt. Kortom, een te slappe bodem. Of wat dacht je van een droge, taaie bodem? Ook niet alles! De perfecte pizzabodem, moet dus knapperig zijn, hard genoeg om hem met de hand te kunnen eten en niet te droog.

Voor het perfecte pizzadeeg heb je de volgende ingrediënten nodig:
(uitgaande van twee pizza’s ter grote van een bakblik voor ca. zes normale eters)

– 500 gram bloem (liefst extra fijn, geen must)
– 1 eetlepel olijfolie
– 250 ml lauw water
– 1 zakje gist (ca. 7 gram)
– één goede snuf zout

De perfecte saus: mild of lekker pittig
Mijn ideale saus heeft een kruidige en stevige tomatensmaak. Hij moet niet te waterig zijn. Met verse kruiden scoor je natuurlijk helemaal, maar heb je die niet dan doen gedroogde (Italiaanse) kruiden het ook prima. Ben je net als ik een liefhebber van knoflook? Wees daar dan niet te zuinig mee, houd wel rekening met gasten en kleine kinderen. Mijn basissaus bestaat uit één blik gepelde tomaten. Het liefst kies ik tomaten in blokjes, omdat in de hele tomaten nog wel eens hardere stukjes van het kroontje zitten. Je kunt ook kant-en-klare tomatensaus  kopen, dan hoef je niet te pureren. Mijn ervaring is echter dat die vaak wat aan de dunne kant is. Ik ga wel altijd voor de varianten zonder toevoegingen, dus 100% tomaat. Geen kant-en-klare pizzasaus, maar dat is persoonlijk! Ook doe ik er altijd één blikje tomatenpuree door voor een wat sterkere smaak. Dan één middelgrote ui, verse Italiaanse kruiden als basilicum, oregano en rozemarijn en vier teentjes knoflook. Je kunt de smaak van de saus helemaal naar je eigen hand zetten. Voeg bijvoorbeeld een blikje tomatenpuree toe voor een sterkere tomatensmaak, probeer verschillende kruiden en voeg veel of juist weinig knoflook toe. Leef je uit!

Voor mijn (kidsproof) basissaus doe je dus de volgende boodschapjes:
– één blik tomaten
– één blikje tomatenpuree
– één middelgrote ui
– verse of gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, oregano en rozemarijn)
– vier teentjes knoflook

Een top topping
Als je zelf pizza maakt, kun ja natuurlijk oneindig variëren met de toppings.Kijk maar eens bij de plaatselijke pizzeria voor de nodige variatietips, Probeer gewoon eens wat uit, je slaat de plank niet snel mis. Het leuke van pizza maken met kinderen, is dat je ze zelf hun eigen toppings kunt laten kiezen. Ook kun je ze kun eigen stukje pizza laten beleggen. Aangezien je twee bakblikken maakt met dit recept, heb je genoeg ruimte voor variatie. Wil je echt de show stelen met je pizza? Kies dan voor kleurrijke ingrediënten zoals paprika of rode ui. Voor mijn toppings is er wel één regel: zorg dat je niet teveel ingrediënten gebruikt die veel vocht bevatten. Hierdoor wordt je pizzabodem namelijk snel slap. Denk aan verse tomaten, ananas uit blik en champignons. Je kunt ze wel gebruiken maar wel met mate.

Voor de traditionele topping zoals “die papa” (lees op z’n Italiaans) hem altijd maakte, doe je de volgende boodschapjes:
– één pakje salami
– één pakje ontbijtspek
– één potje zwarte olijven zonder pit
– één potje groene olijven zonder pit
– één/twee zakjes geraspte kaas (maar net hoeveel je lekker vind)

Mijn favoriete topping van nu:
– Lekkere (Italianse) ham zoals Parmaham
– Stukje Parmezaanse kaas
– Rucola
– Pijnboompitten (liefst even roosteren in een droge pan)
Let op! In dit geval bak je de pizza dus alleen met de saus. De topping komt er achteraf pas op, omdat alles “rauw” blijft.

De favoriete topping van mijn kids:
– één blikje ananas
– één pakje gekookte ham
– één/twee zakjes geraspte kaas (maar net hoeveel je lekker vind

Pizza topping

Benodigdheden:
– Deegroller
– Bakpapier
– Keukenmachine (makkelijk, geen must)
– Blender of staafmixer (heb je die niet? Koop dan kant-en-klare pizzasaus)
– Extra meel voor kneden en uitrollen
– Oven (liefst met hete lucht)

Bereiding: Van deeg tot topping
Leuk, maar hoe maak nu eigenlijk die pizza? En hoe doe je dit samen met je kids? Als eerste maken we de basis van onze pizza: de bodem. We beginnen dus met het deeg. Ik zelf gebruik hiervoor een keukenmachine met deeghaken, maar met de hand gaat het ook prima. Houd sowieso wat extra meel achter de om het deeg later met de hand te kneden en uit te rollen.

1. Verwarm je heteluchtoven voor op 200 graden (220 graden bij elektrische oven). Meng 250 ml lauwwarm water met 1 zakje gist en laat dit even staan. Laat je kids maar roeren. Heb je wat oudere kinderen? Laat ze dan 250 ml water afmeten. Doe alvast 500 gram bloem, 1 eetlepel olijfolie en een snuf zout in de mengkom (van je keukenmachine). Giet de opgeloste gist erbij en kneed tot zich een deegbal vormt. Zelfs de kleintjes kunnen prima helpen bij het in de kom doen van de ingrediënten en het bedienen van de keukenmachine. Natuurlijk altijd onder jouw begeleiding. Het moet een mooi, soepel deeg worden. Plakt het nog? Voeg dan wat meel toe.
2. Strooi wat deeg op een schoon aanrechtblad  of tafel. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even met de hand. Je kids zullen dit geweldig vinden. Bedenk wel, dat er hier en daar vast wat meel rond zal stuiven, een schortje is ook geen overbodige luxe. Geldt trouwens ook voor een MessyMommy als ik ;).
3. Als je deeg mooi soepel is, doe je het in een kom. Strooi er een beetje bloem over en dek af met een schone theedoek. Zet het nu op een warm plekje en laat het minimaal 2 uur rijzen.
4. Ondertussen gaan we verder met de saus. Hiervoor gebruik je een staafmixer of een blender. Doe eerst ui met de kruiden in de blender (gebruik je een staafmixer, snipper de ui dan eerst even). Voor de zekerheid pers ik de knoflook altijd even uit. Voeg vervolgens de tomaten en tomatenpuree aan het ui mengsel toe. De saus maak ik meestal snel zelf. Mijn kinderen zijn nog te klein om daarbij te helpen. Wat oudere kinderen, kunnen echter prima de ingrediënten met de blender fijn malen of helpen bij het snijden van de ui.
5. Nu kun je even relaxen. Optioneel: Pak een wijntje en kom vast in Italiaanse sferen… Laat je kinderen af en toe kijken of het deeg al een beetje “gegroeid” is. Zet alvast twee bakblikken klaar met een velletje bakpapier erop.
6. De twee uur zijn om! Je mag het deeg opnieuw kneden op een met bloem bestoven blad. Kneed het deeg even tot het weer mooi zacht en soepel aanvoelt. Verdeel het deeg vervolgens in twee gelijke bolletjes.
7. Pak er een deegroller bij en rol het deeg uit ter grote van je bakblik. Stuif tijdens het rollen af en toe wat bloem over je deeg, zodat het niet gaat plakken en draai het regelmatig om. Doe vervolgens hetzelfde voor het tweede bakblik. Het uitrollen zullen de kinderen prachtig vinden!

Pizza deeg
8. Nu kun je met een eetlepel de saus over de blikken verdelen. Strijk het met de bolle kant van de lepel over de pizza. Prima te doen voor zowel jonge als oudere kinderen.
9. Dit is een truc om je pizza echt knapperig te krijgen! De pizza gaat nu eerst de oven in voor 18 minuten. Zodra de pizza in de oven zit, draai je de temperatuur omlaag naar 180 graden.
10. Als de 18 minuten om zijn haal je de blikken één voor één uit de oven en beleg je ze met de topping. Alles behalve de kaas. Ook hier kun je de kinderen laten helpen. Pas wel op met kleintjes want de bakblikken zijn erg heet. Ik laat mijn kids wel de kaas erop strooien, maar til ze dan zelf hoog boven het bakblik. Zo kunnen ze zich niet verbranden. De wat oudere kinderen kunnen zelf hun stukje pizza beleggen, hoe leuk is dat? Lastige eters? Als je ze het zelf laat doen, gaat het vast een stuk makkelijker!
11. De pizza’s gaan voor nog eens 10 minuten de oven in
12. Tot slot haal je de blikken nogmaals uit de oven en strooi je de kaas eroverheen.
13. De blikken gaan nogmaals de oven in voor ca. 2 minuten (op het oog, tot de kaas gesmolten is).
14. Klaar! Snijdt de pizza in stukken en smullen maar!

Tips!
Teveel? Ik maak eigenlijk altijd twee bakblikken. Anders zit je namelijk met een half blikje tomaten en een half zakje gist. Niet handig! Voor twee kinderen en twee volwassenen, is dit echter veel teveel. Wat ik dan doe? Ik vries de pizza in! Even ontdooien, opwarmen in de oven en klaar voor een tweede ronde.
Pizza als snack? Heb je een feestje of wil je eens wat anders tijden de lunch? Een stuk pizza gaat er altijd in toch? Snijd de pizza in kleine stukjes en serveren maar! Wedden dat het op komt?
Koude pizza? Ja! Koude pizza is echt heerlijk! Voor in de lunchtrommel of na een avondje stappen?

Is je dit toch een beetje teveel werk? Dan kun je altijd nog een pizza bestellen. Wat mij betreft lang niet zo lekker, maar wel lekker makkelijk! Kijk snel wat Domino’s voor je in de aanbieding heeft!

Gek op de Italiaanse keuken? Probeer dan ook eens “Hét recept voor Lasagne a la MessyMommy”. Lekker zelfgemaakt, zonder pakjes!