Select Page

Pasta, I love it! Mijn favoriet? Lasagne! Als er gasten komen, dan zet ik het 9 van de 10 keer op tafel. En joepie, de kids zijn er gek op! Mijn lasagne is nooit helemaal hetzelfde. Het ligt er vaak een beetje aan wat ik in huis heb. In deze blog deel ik mijn geheime basisrecept met jullie! Smullen jullie mee?

Lasagnebasics
Mijn lasagne bestaat eigenlijk altijd uit:
– Tomatensaus
– Vleesvulling
– Ricottavulling
– Kaastopping

Idolaat van tomaat (en wijn)
Ik hou van tomaten en hoewel ik liever verse tomaten eet, ga ik bij de lasagne graag voor de ingeblikte variant. Met verse tomaten wordt de lasagne vaak erg nat. Het is zo jammer als je het uit de schaal schept en het direct van je bord af zwemt. Meestal ga ik voor de goedkoopste blikjes met tomaten in blokjes bij de buurtsuper. Die zijn echt prima voor de saus. Om mijn perfecte saus te maken, pureer ik altijd 1 blikje en van het andere laat ik de blokjes heel. Ik begin meestal met de tomatensaus, zodat die even lekker kan pruttelen. Ook doe ik vaak een klein scheutje rode wijn door de saus. En als die fles dan toch open is, neem dan zelf ook een lekker glaasje tijdens het koken!

Vleesvulling
De vleesvulling is de echte smaakmaker in de lasagne. Naast gehakt, gebruik ik bijna altijd spekjes. Die zijn lekker zout en geven het geheel gewoon meer smaak. Mijn trucje voor een nog intensere smaak, is een blikje tomatenpurree door het vlees.

Bechamel lovers en haters
Waar de één zegt: “Geen lasagne zonder bechamel”, heeft de ander het liever niet over zijn lasagne. Smaken verschillen. Ik denk dat ik persoonlijk elke lasagne variant wel lust. De ene bechamelsaus is de andere niet. Vooral als hij naar vettig en melig neigt, dan heb ik toch liever een alternatief. De “zonder-bechamel” variant heeft dus wel mijn voorkeur. Ik zocht best lang naar een lekker alternatief. Toen ik een recept vond met ricotta, was ik verkocht.

Kaastopping
Hier kun je echt eindeloos mee variëren, van schimmelkaasjes tot gerookte kaas, oude kaas, parmezaan en ga zo maar door. Mijn topping bestaat eigenlijk altijd uit mozzarella en geraspte kaas, uit een zakje of net wat ik in huis heb. Wees niet bang om eens iets nieuws uit te proberen, je zit er niet snel naast.

Boodschappen checklist

– 1 pakje lasagnebladen (merk maakt niet veel uit) – 1 middelgrote ui
– ca. 1 eetlepels olijfolie – 2 teentjes knoflook
– 3 blikjes tomaten in blokjes – theelepeltje paprikapoeder
– scheutje rode wijn – peper en zout naar smaak
– 1 Blokje runderbouillon – 1 blikje tomatenpuree
– laurierblaadje – 250 gr ricotta
– een paar blaadjes verse basilicum – 2 bolletjes mozzarella
– 150 gr baconreepjes/spekjes – 1 zakje geraspte kaas
– 750 gram rundergehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Het recept is voor ca. 6 personen. Hangt er een beetje vanaf of je een grote eter bent of niet.

Tomatensaus
Snipper de ui en snijdt of pers de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur en doe er scheutje olijfolie in. Snijdt of pers de knoflookteentjes fijn en doe ze bij de ui in de pan. Fruit het mengsel tot de ui mooi glazig ziet. Pureer ondertussen 1 blik tomaten in blokjes. Als de ui glazig wordt, voeg je er de gepureerde tomaten en de andere twee blikken met tomaten in stukjes aan toe. Breng de tomatensaus langzaam aan de kook. Doe er een scheutje rode wijn bij en los het bouillonblokje er in op. Voeg tot slot nog wat blaadjes verse basilicum toe. Laat de saus ongeveer een half uurtje pruttelen. Blijf regelmatig roeren.

Vleessaus
Doe de baconreepjes/spekjes in een pan. Je hoeft geen olie of boter toe te voegen. Het bakvet uit de reepjes is genoeg. Bak de reepjes ongeveer 5 minuutjes aan en voeg het gehakt toe en rul het bruin. Voeg paprikapoeder, wat zout en peper naar smaak toe. De vleesvulling heeft niet veel zout nodig, omdat de spekjes al prima smaakmakers zijn! Als alles gaar is, roer je er een blikje tomatenpuree door. Dit geeft het vlees een lekkere smaak en ook nog eens een mooie kleur.

Ricottavulling
De ricottavulling is echt easypeasy. Snijdt 1 bolletje mozzarella in stukjes. Doe de ricotta in een mengkom en voeg de mozzarella toe. Meng dit even goed door elkaar en klaar!

Stapelen maar!
Nu mag je gaan stapelen. Men neme een grote ovenschaal. Schep een klein beetje vlees en waar mogelijk wat vet in de ovenschaal. Doe daar wat schepjes tomatensaus overheen. Dit is heel belangrijk, anders worden de onderste lasagne bladen hard. Let er ook even op dat je het laurierblaadje uit de tomatensaus haalt. Leg de lasagne bladen op het vlees en de saus. Weer een laag vlees, een laag saus en opnieuw lasagne bladen. Probeer een beetje in te schatten hoeveel lagen je nog kunt maken. In mijn geval komt er nog een laag met vlees, tomatensaus en lasagne bladen. Vervolgens smeer je de ricotta uit over de lasagne bladen. Dan weer een laag lasagne bladen en het laatste beetje vleesvulling en saus eroverheen.

Say Cheeeeeeese kaastopping
Tot slot de finishing touch! Snijdt het tweede bolletje mozzarella in blokjes en kruimel deze over de lasagne. Strooi daar het zakje geraspte kaas overheen.

In de oven
Bak de lasagne in ca. 40 minuten op 200 graden goudbruin. Elke oven is anders, dus heb je het idee dat de kaastopping wat te snel verkleurd, draai de temperatuur dan iets omlaag. Wordt de topping niet zo mooi knapperig en bruin als je zou willen? Zet dan nog heel even de gril aan en zet de temperatuur om max. Hou het goed in de gaten, want dit gaat heel hard!

Tot slot… SMULLEN MAAR!

Variatietips
Varieer! Het kan niet snel mis gaan. Lekkere champignons door de vleessaus? Wat groenten door de tomatensaus? Spinazie door de ricottavulling? Verse parmezaan als kaastopping? Leef je uit!