Select Page

Chocoladecake, Cake eten, Cupcakes, Cake bakken… IK HOU VAN CAKE! Een van mijn hobby’s is toch wel bakken. Brood, taarten, maar vooral cakes. Een cake moet voor mij lekker smeuïg en toch luchtig zijn. Ik heb veel verschillende recepten geprobeerd, maar dit is toch wel mijn favoriet. Het leuke is, dat je niets hoeft af te wegen. Je gebruikt gewoon een koffiekopje om de ingrediënten in de juiste verhouding te mengen. Dit maakt het superleuk voor (jonge) kids om een handje te helpen!

Men neme:

– 5 eieren
– 1 kopje suiker
– 1 kopje milde olijfolie
– 2 kopjes meel
– 1 kopje advocaat of (bij voorkeur griekse) yoghurt
– 1 zakje bakpoeder
– 1 zakje vanillesuiker

Mijn meiden vinden het super om de ingrediënten uit de kopjes in de mengkom te mogen gieten. Ik zet daarom meestal al kopjes met ingrediënten klaar, voordat we beginnen. Dat scheelt een hoop geknoei. Ze krijgen allebei hun eigen taak: chef meel, chef suiker, chef keukenmachine enz. Heb je haast? Dan even zonder kids en je hebt in no-time een lekkere cake of lekkere cupcakes (nog sneller) op tafel staan.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Meng de eieren met de suiker in een mengkom en klop dit ca. 2min op de hoogste stand. Gebruik hiervoor een handmixer of een keukenmachine. Geen luxe apparaten voorhanden, dan gewoon lekker met de garde, tot je lamme armen krijgt.
  3. Voeg langzaam de olijfolie toe en daarna het meel (ik zeef het meestal even), de advocaat of yoghurt, vanillesuiker en bakpoeder.
  4. Mix weer een paar minuten en giet het deeg in een bakvorm naar keuze (tulband, cakevorm, cupcakevormpjes, etc.).
  5. Zet de cake onder het midden van de oven en bak in 60-70 minuten gaar. Even met een satéprikker prikken om te zien of hij gaar is. Stokje droog? Cake klaar!

Variatietips:

Marmercake: Meng 2 eetl. cacao en 2 eetl. koffie (optioneel) door het beslag. Voor deze variant giet je bij stap 4 niet het hele, maar het halve beslag in de bakvorm. Vervolgens voeg je aan de andere helft de cacao en de koffie toe. Even mixen en dan ook in de bakvorm gieten. Voor ene mooi effect kun je een paar keer met een vork door het beslag gaan, zodat je een mooi marmereffect krijgt. Vervolgens ga je weer door met stap 5.
Chocoladecake: Meng 4 eetl. cacao en 4 eetl. koffie (optioneel) door het beslag.
Notencake: Meng noten naar keuze door het beslag of een paar lepels pindakaas
Rozijnencake: Meng een goede hand rozijnen of andere gedroogde vruchten door het beslag
Fruitcake: Meng fruit als appel, bosbessen, aardbeien en/of frambozen door het beslag. Je kunt ook prima gedroogde vruchten gebruiken.
Kokoscake: Meng een kopje kokos door het beslag.
MessyMommycake: Meng van alles uit bovenstaande tips door je cake voor een echt lekkere MessyMommycake!
Cupcakes: Recept is gelijk, alleen schep je het beslag in cupcakevormpjes, die je vervolgens 15-20 min. op 200C (elektrische oven) bakt.

En daarna? Even laten afkoelen, later bij voorkeur op een rooster verder af laten koelen en smullen maar!