Select Page

Kamperen? Wie had gedacht dat ik dat ooit uit vrije wil zou gaan kamperen! Ik hou van buiten zijn, van simpel en basic, maar kamperen? Als ik aan kamperen denk, dan denk ik aan een complete volksverhuizing. Een soort van je hele inboedel inpakken voor (in ons geval) een weekendje. En wat neem je in hemelsnaam allemaal mee? Inmiddels is onze eerste kampeer trip met twee peuters toch een feit! We checkten in bij het Friese vakantiepark RCN De Potten en hadden een fantastisch weekend!

Ligging
Als we Friesland inrijden, heb ik het idee dat we in the middle of nowhere zijn. Met het verlaten van de “bewoonde wereld” krijg ik meteen een soort vakantiegevoel. Alsof mijn drukke leventje eventjes on hold staat. Ik ga het écht doen! Ik ga kamperen! De doorgewinterde kampeerder denkt nu vast van alles over mij. Ik vind het stiekem gewoon best een beetje spannend. De kinderen kijken hun ogen uit tijdens de autorit en proberen de schaapjes, paarden en koeien te tellen. Het park is makkelijk te vinden, de bewegwijzering maakt navigatie bijna overbodig. Rond een uur of 10 komen we op het park aan. RCN De Potten bestaat deels uit bungalows en deels uit een kampeerterrein. Het ziet er allemaal netjes en verzorgd uit. De ligging aan het Sneekermeer is prachtig, ruime campingplaatsen, overal aanlegsteigers voor bootjes. Een super leuke plek, helemaal als je van water en watersporten houdt. Met (kleine) kinderen is dat natuurlijk wel opletten. Wij kiezen voor een plaats iets verder van het water af.

Service
Bij de receptie worden we keurig ontvangen. Het gastvrije personeel legt kort uit waar onze kampeerplaats is, wat je op het park kunt doen en dat je heerlijk kunt eten in het restaurant van het park. Ik neem een paar foldertjes mee en vraag ook meteen even naar de mogelijkheden om een bootje te huren. Ook dat kan op het park. Het personeel dat we dat weekend spreken, is altijd vriendelijk en bereid te helpen. Wat service betreft niets te klagen dus!

Activiteiten
Op het park zijn veel leuke activiteiten te vinden. Van april t/m oktober is er een recreatieteam. Er is een fossielenveld, waar kinderen kunnen graven. Er zijn verschillende speeltoestellen en sportvelden. Je kunt tafeltennis, midgetgolfen en tennissen. Er is zelfs een zeilschool op het park en er zijn mogelijkheden om bootjes te huren. Voor zowel kinderen als volwassenen is er dus genoeg te doen op het park. Als de tent eenmaal staat, gaan we op zoek naar de bootverhuur bij het haventje. We kunnen niet om de speeltuin heen, dus eerst wordt er even gespeeld op het piratenschip. De speeltuin ligt in het zicht van het terras bij het restaurant en de snackbar. Terwijl wij van een drankje genieten, spelen de kinderen lekker in de speeltuin. Op naar de bootverhuur. Het duurt even voor we de havenmeester te pakken krijgen. Als dat eindelijk lukt, is helaas geen bootje meer te huur op het park, dat groot genoeg is voor zes personen. We worden meteen doorverwezen naar de receptie, die ons op een andere bootverhuur wijst op loopafstand van de camping. Met het bootje varen we over het uitgestrekte Sneekermeer. Het is een hele leuke manier om de omgeving te verkennen. We kunnen met de boot zo naar onze campingplaats varen, echt super handig.

Ook de volgende dag gaan we weer op pad. Dit keer naar het strandje, dat ook op loopafstand van de camping ligt. Er is een waterskibaan, erg leuk om naar te kijken of als je een echte lefgozer bent, om zelf eens een rondje (of een paar meters) te wagen. We zien de een na de ander na twee meter met de lift door het water gesleurd te worden loslaten. Wij houden het bij kijken.Het strandje is mooi afgebakend, Er staan een soort barricades in het water, zodat de kinderen prima in het ondiepe water kunnen poedelen. Achter de barricades wordt het wat dieper en kun je lekker zwemmen. Minpuntje vond ik wel de waterplanten die tussen je tenen friemelen. Daar wordt ik altijd een beetje panisch van. Pluspunt is dat er veel bomen staan voor schaduw en dat er gratis wc’s zijn. Heel handig met kleine kindjes die net zindelijk zijn. Scheelt weer plasjes en poepjes vangen;).

Hygiëne: Douches en wc’s
De wc’s en douches zijn niet ver van onze kampeerplek. Ik heb best een beetje een “camping-wc-fobie”, je hoort zoveel horrorverhalen van mensen die vaker kamperen! Het blijkt echter in dit geval helemaal niet nodig. De wc’s zijn netjes schoon en voorzien van wc-papier en een schoonmaakspray. Daarmee kun je voor gebruik zelf ook nog even over de bril wissen. Wel zo fijn met grijpgrage peuterhandjes. Ook al zeg je dat ze hun handen op hun hoofd moeten houden, ze slagen er altijd wel in om iets in de wc aan te raken.

Wat voor mij ook nog wel een dingetje is, is dat het een heleboel wc’s naast elkaar zijn. Je hoort dus ook waar je buurman of buurvrouw mee bezig is. Tja, het is niet anders, het levert wel een hilarische situatie op. Als mijn oudste dochter een plasje doet, geeft er iemand in een hokje verderop even flink gas. Duidelijk hoorbaar dus. Mijn dochter vraagt heel hard aan mij: “Mama! Hoorde je dat? Wat is dat?” Blijkbaar heeft de persoon in het andere hokje het (gelukkig) niet gehoord of is hij/zij de schaamte al lang voorbij. Weer klinkt er een prachtig salvo. Mijn dochter: “Waaaah mama! Iemand laat heel hard windjes, hahaha!”. Ik leg met een serieuze pokerface uit, dat je dat nou eenmaal doet op de wc. Als er weer een schot klinkt, krijgen we samen de slappe lach. Ondertussen hoop ik maar dat de persoon in kwestie het niet gehoord heeft. Tweede deur links kunnen we voorlopig beter even vermijden. Dat “groeps-wcgebruik” is dan toch wel weer een minnetje op mijn ik vind kamperen leuk checklist.

Ook de douches zijn keurig schoon. Je kunt bij RCN de Potten gratis douchen, maar wel maar vijf minuten. Super dat het gratis is, maar ik had even geen rekening gehouden met de tijd. De douche stopt dus gewoon na vijf minuten. Je moet dan best even wachten voor hij het weer doet. Vol enthousiasme ga ik met mijn twee meiden een groot douchehok in. Als ze gedoucht zijn zet ik ze met een pakje drinken en een handdoek om op het bankje. Zo nu is het even mama-time. Even lekker uitgebreid douchen. Als ik me net heb ingezeept, shampoo in mijn haar en al, stopt de douche ermee. De vijf minuten zijn om. Shit. Er zit maar één ding op: De hele zooi meenemen naar een ander douchehok, kids verhuizen, chaos compleet. MessyMommy op en top! Gelukkig is het niet druk en ziet niemand mij met een veel te kort handdoekje en vol met shampoo en douchegel van het ene naar het andere hokje springen. Een klein nadeel bij de douches vond ik wel, dat je de temperatuur van de douche niet kunt regelen. Ik vond het aan de warme kant.

Als we klaar zijn met douchen, zie ik dat er ook een verhoogde kinderdouche is. En ja hoor, die is zonder tijdschakelaar. Pfff, weer een ervaring rijker. De volgende keer dus eerst even kijken hoe het allemaal precies werkt als ik weer eens ga kamperen!

Eetgelegenheden
Op het park bevindt zich een bakkertje, een snackbar tevens pizzeria en een restaurant. Na de boottocht zijn we te lui om te koken. Waarom ik in hemelsnaam zoveel zooi heb meegenomen voor een weekendje om vervolgens in een restaurant te gaan eten? Geen idee! Ik bestel zalm met groenten en krijg er een flinke portie friet met mayo en ook nog een salade bij. Niet helemaal bikiniproef, maar acht het is een soort minivakantie dus moet kunnen. De mannen en kinderen gaan voor gebakken vis met friet. De gerechten zijn stuk voor stuk met smaak bereid. De porties zijn groot (aan een kindermenu had ik denk ik ook wel genoeg gehad) dus qua prijs/kwaliteit hebben we niets te klagen. Het enige minpuntje is het uitblijven van groenten of salade bij de gebakken vis en friet. Het mag de pret echter niet drukken. Ik geniet van mijn eten, met één voet in de speeltuin, omdat ik tegelijk ook de kinderen in de gaten moet houden. Het uitzicht is mooi, lekker buiten.

Veel tijd is er niet om de andere eetgelegenheden te testen, we zijn er immers maar een weekend. Wel de proberen de volgende dag nog even de snackbar uit voor een ijsje. We nemen allemaal een lekkere “sundea” (softijs met saus in een bekertje), voor de kids met frambozensaus. Als de jongen bij de snackbar echter de saus in de ijsbekertjes spuit, is deze blauw. Nee bosbessenblauw, smurfenblauw. Ik vraag voorzichtig: “Is dat framboos?” Hij lacht en zegt: “Ja mevrouw, dit is framboos, maar als u liever toch aardbei heeft, dan maak ik gewoon een nieuwe.” Ik leg uit dat mijn dochters graag roze ijsjes willen en dat ik het er stiekem wel erg chemisch uit vindt zien. Hij doet helemaal niet moeilijk en begint opnieuw, dit keer met roze saus! Heerlijk die nuchtere Friese no nonsens mentaliteit! Dikke duim voor de jongen van de snackbar dus. Al maakt het waarschijnlijk geen klap uit welke saus je neemt.

Prijs/kwaliteit
Wij scoorden dit weekendje weg via vakantieveilingen. Het kostte ons voor 4 personen nog geen €40 (vrijdag t/m maandag). Ik vond het echt heel goedkoop, maar ja aangezien ik echt een campingnerd ben, kan ik daar niet echt over oordelen. Gekeken naar het park, de faciliteiten en activiteiten en de ligging, kreeg je echt wel waar voor je geld!

Wat ons betreft een geslaagd wekend en een dikke pluim voor RCN de Potten! Zeker voor herhaling vatbaar. En wat het verhuizen van je halve inboedel betreft, dat is toch wel waar. Al was het zeker de moeite waard! De volgende keer iets langer! ik ben dus vanaf nu in to kamperen!

Bekijk hier de sfeerimpressie!

Benieuwd naar de reviews van anderen? Kijk dan eens op: Zoover.

Bron foto’s en film: MessyMommy en RCN de Potten.