Select Page

Elk jaar weer die zorgverzekering. Ben je nog goed verzekerd? Betaal je misschien teveel? Overstappen of toch liever oud en vertrouwd. Ik heb voor jou een uitkomst: het MessyMommy Zorgjournaal. Lees meer over zorg en zorgverzekeringen. Ik vertel je bijvoorbeeld wat de basisverzekering vergoed en welke aanvullende verzekeringen interessant kunnen zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. In deze blog nemen we de aanvullende verzekeringen fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen onder de loep. Wat mag je in 2018 kunt verwachten?

Ik ben een MessyMommy, dus ja, ik ben een brokkenpiloot. Blessure? Wel zo fijn als verzekering de kosten voor fysiotherapie dekt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kom je niet met onverwachte kosten te zitten. Een andere interessante module: alternatieve geneeswijzen. Ik ben best nuchter, maar toch geloof ik wel dat je veel baat kunt hebben bij alternatieve geneeswijzen. Zelfs artsen schrijven i.v.m. resistentie al minder snel medicijnen als antibiotica voor. Moet ik dan niet eens overwegen zo nu en dan op alternatieve geneeswijzen terug te vallen. Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Nu het zorgseizoen weer geopend is, maak ik de balans op. Ben ik voldoende verzekerd en betaal ik misschien teveel?

Je zorgverzekering – Hoe zit het ook alweer?
Iedereen in Nederland heeft verplicht een zorgverzekering. Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekering wisselen. In mijn gastblog voor Mamakletst: Zorgverzekering: ben jij goed verzekerd? vertelde ik je er al meer over. In deze blog dus meer over de aanvullende verzekeringen fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Wil je overstappen of aanvullende verzekeringen aan- of uitzetten? Dit kan in 2018 van 12 november tot en met 31 december.

Basisverzekering vs. aanvullende verzekering
Een zorgverzekering bestaat altijd uit een basisverzekering. Als je kinderen hebt, dan zijn die tot hun 18de gratis meeverzekerd. Niet alle zorgkosten worden in de basisverzekering gedekt. Soms is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten. Niet alleen voor jou, ook voor je kinderen. Ook voor aanvullende verzekeringen geldt: Als jij ze hebt, zijn je kinderen ook daar gratis voor meeverzekerd. Maar waar moet je als ouder precies op letten? Welke afwegingen moet je maken? Wat wordt er wel en wat wordt er niet in de basisverzekering vergoed?

Waar moet je op letten als je naar een zorgverlener gaat?
Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners. De ene zorgverzekeraar heeft een contract met alle zorgverleners, de andere zorgverlener enkel met een aantal zorgverleners. Voordat je naar de fysiotherapeut gaat, moet je dus even kijken of jouw verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener van jouw keuze. Zo niet dan krijg je vaak maar een deel of zelfs helemaal niet vergoed. Let daar dus goed op!

Fysiotherapie
Bij fysiotherapie moet je niet alleen aan “gewone” fysiotherapie denken. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan bekken fysiotherapie, sport fysiotherapie en manuele fysiotherapie. Zo zijn er meerdere vormen te noemen. Ik heb tijdens mijn zwangerschap veel bekken klachten gehad. De huisarts verwees mij door naar een bekken fysiotherapeut. Tot die dag wist ik niet eens dat er zoiets bestond. Wat was ik blij dat mijn aanvullende verzekering mijn kosten dekte! Je moet dus een beetje “out of the box” denken. Daarnaast speelt je persoonlijkheid en je financiële situatie natuurlijk ook mee. Ben je graag goed verzekerd of neem je liever iets meer risico? Hoe groot is de kans dat je fysiotherapie nodig hebt en wegen de kosten van de aanvullende verzekering daar tegenop?

Een heleboel dingen waar je over na moet denken dus. Eerst maar eens kijken naar wat de basisverzekering precies vergoed voor jou en je kind.

Vergoeding fysiotherapie volwassenen
Volwassenen krijgen behandelingen bij een fysiotherapeut niet vergoed vanuit de basisverzekering. De enige uitzondering zijn volwassenen die chronisch ziek zijn. Ben je chronisch ziek en heb je fysiotherapie nodig? Dan wordt er vanaf de 21ste behandeling vergoed. Voor de eerste 20 behandelingen betaal je dus wel zelf.

Vergoeding fysiotherapie kinderen
Voor kinderen tot en met 17 jaar gelden iets andere regels dan voor volwassenen. De basisverzekering vergoed voor kinderen namelijk wel fysiotherapie. In eerste instantie krijgen kinderen 9 behandelingen vergoed. Als blijkt dat er meer behandelingen nodig zijn, kunnen er nog 9 extra behandelingen worden toegekend. Na 18 behandelingen ga je als ouder zelf betalen.

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie?
Verwacht je zelf of voor je kinderen een vorm van fysiotherapie nodig te hebben het komende jaar? Is het slim je aanvullend te verzekeren? Bedenk daarbij goed, dat je voor je kinderen dus wel die 9 tot wel 18 behandelingen gewoon vergoed krijgt. Ik wist dit zelf niet en had de aanvullende verzekering voor fysiotherapie altijd aan staan. Nu ik dit weet, overweeg ik de module misschien toch uit te zetten. Als je denkt fysiotherapie nodig te hebben, dan kun je dat meestal voor een aantal behandelingen of onbeperkt vastleggen. De stappen zijn als volgt:

  • 6 behandelingen
  • 9 behandelingen
  • 18 behandelingen
  • 27 behandelingen
  • Onbeperkt

Welk aantal behandeling aangeboden wordt in de aanvullende verzekering, is per zorgverzekeraar verschillend. Kies het aantal behandelingen dat bij je past. Bij independer vergelijk je het makkelijk en snel!

Alternatieve geneeswijzen
Je denkt er misschien niet meteen aan. Een nuchtere MessyMommy als ik in elk geval niet. Maar heb je enig idee, wat er allemaal onder alternatieve geneeswijzen valt? Denk maar eens aan acupunctuur, natuurgeneeskunde, osteopathie en homeopathie. Zo zijn er nog een heleboel vormen van alternatieve geneeswijzen te vinden.In eerste instantie dacht ik er nooit zo over na. Nu ik zelf kinderen heb, is dat anders. Ik geloof zeker dat je bijvoorbeeld bij bepaalde homeopathische middelen veel baat kunt hebben. Er is steeds vaker sprake is van resistentie tegen bepaalde medicijnen. Moet je het dan niet al meer in de natuurlijke geneeswijzen zoeken? Of wat nou als de reguliere geneeswijzen niet werken? Dan is het toch zeker het overwegen waard!

Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen
Wil je of verwacht je gebruik te gaan maken van alternatieve geneeswijzen? Kijk dan goed welke kosten je zorgverzekering dekt. Over vergoeding uit de basisverzekering kunnen we heel kort zijn. Er wordt niets vergoed. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Veel zorgverzekeraars bieden wel de mogelijkheid voor een aanvullende verzekering. Toch dekt de aanvullende verzekering vaak lang niet alle kosten. Het is maar zelden zo, dat je een volledige behandeling vergoed krijgt. Met die wetenschap is de aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen een “no go”. ik verwacht deze vorm van zorg zelf in 2018 niet nodig te hebben. En misschien nog wel belangrijker: Je betaalt er naar verhouding best veel voor en krijgt dus lang niet alles vergoed.

Aanvullend verzekeren voor alternatieve geneeswijzen?
Kies je voor alternatieve geneeswijzen? Let er dan goed op, dat jouw zorgverlener een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener, dan krijg je vaak maar een deel en soms zelf niets vergoed. Je vindt deze informatie meestal op de website van de zorgverlener. De meest verzekeraars bieden voor de aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen een maximaal bedrag aan. De stappen zijn dan als volgt:

  • €250 per jaar
  • €500 per jaar
  • €750 per jaar

Je kunt voor dit bedrag gebruik maken van verschillende alternatieve geneeswijzen. Er geldt een maximumbedrag, waarbij het niet uit maakt of dit bedrag aan één of meerdere zorgverleners besteed wordt.

Ik hoop dat je al een klein beetje wijzer geworden bent. Hou de MessyMommy Facebookpagina goed in de gaten. Binnenkort volgen er meer tips in het MessyMommy Zorgjournaal!!

Alvast een (zorg)verzekering afsluiten? Vergelijk dan op independer en vind de verzekering die bij jou past!

independer fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen

Take care!
#MessyMommy

Meer lezen over zorg en je zorgverzekering? Check hier het MessyMommy Zorgjournaal!
Of bekijk mijn gastblog voor MamaKletst: Zorgverzekering: Ben jij goed verzekerd?

Foto: Pexels