Select Page

Verven is leuk, zeker met kids. Toch ik vraag mij als overbezorgde MessyMommy stiekem af, wat er allemaal in die “kinderveilige” verf zit. Hoe vaak hoor niet dat het achteraf toch niet zo veilig blijkt te zijn? Ik zie al een verdwaald verfhandje in een mondje verdwijnen… Op zoek naar veilige verf dus! En weet je wat? Die maak je gewoon binnen een paar minuten zelf! Vandaag deel ik mijn recept voor eetbare verf met jullie.

“Mam? Mogen we zelf een cadeautje maken voor Roland?” Mijn broer was vandaag jarig en mijn meiden wilden graag zelf iets voor hun favoriete oom knutselen. Wie ben ik dan om hun creatieve geest te stoppen? Goed idee, maar wat gaan we maken? Oh ja, ik had een tijdje terug een paar kleine canvasschilderijtjes gekocht. Kunnen ze mooi met verf en kwasten in de weer. Kranten op tafel, kwasten lagen klaar en voor allebei een mooi klein canvasschilderijtje. Nu de verf nog. Verf? Oh nee! Ik heb helemaal geen verf meer! Even snel een blik op pinterest en een kwartiertje later stond mijn zelfgemaakte en zelfs eetbare verf al op tafel!

Verven is iets wat mijn meiden echt uren kunnen doen. Superleuk, maar ook super “messy”. Ondanks dat ik een MessyMommy ben, sta ik niet altijd te springen als mijn meiden vragen of ze mogen verven. Het geeft vaak een hoop troep en ondanks dat er “veilig voor kinderen” op de verpakking staat, heb ik daar altijd zo mijn twijfels bij. Ze zijn toch al snel een poosje zoet en dus continu in aanraking met de verf. En die grijpgrage handjes willen ook nog wel eens in het mondje verdwijnen. Geluk bij een ongeluk dus, want zelfgemaakte eetbare verf is meer dan veilig! Je kunt je kids er zorgeloos mee laten experimenteren.

Ingrediënten
Voor eetbare verf heb je het volgende nodig:

  • Een mengkom
  • Wat kleine bakjes, schaaltjes of een eierdoos voor de verschillende verfkleuren
  • Een grade om te roeren/kloppen
  • 1 kopje
  • 1 kopje meel
  • 1 kopje keukenzout
  • 1 kopje water
  • Verschillende kleuren kleurstof (liefst natuurlijk)


Het eetbare verf recept
En dan nu het recept voor jouw eetbare verf! Het is echt super simpel. Een kind kan de was doen, dus jij ook. Heb je wat oudere kinderen, laat ze dan hun eigen verf maken!

Giet 1 kop meel, 1 kop keukenzout en 1 kop water in de mengkom. Roer het geheel stevig door elkaar met een garde zodat er geen klontjes meer in je verf zitten. Je kunt eventueel wat water toevoegen als je papje te dik is. Ik vond het het meest handig om vervolgens de verf over kleine bakjes te verdelen en daar de kleurstof toe te voegen. Voeg de kleurstof toe aan de bakjes. Hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur. Je kunt dus heel makkelijk verschillende tinten maken. Heb je maar een paar kleuren? Meng de kleuren dan door elkaar om nieuwe kleuren te creëren. Houd jij van glitter en glammer? Dan kun je eventueel ook nog wat extra glitters aan je verf toevoegen. Roer de kleurstof goed door je verf en klaar is kees! Ja, zo makkelijk is het dus!

DIY eetbare verf

De eetbare verf
De verf is een beetje dikkig, wat het zeker voor kleine kinderen erg fijn maakt om mee te werken. Wil je echt zelf heel gedetailleerd schilderen, dan is dit misschien niet de meest geschikte verf. Er zijn verschillende verfrecepten te vinden op het net. Toch vond ik deze variant met zout erg leuk. Waarom? De verf heeft wat structuur. Als de verf is opgedroogd en je houdt je kunstwerk in het (zon)licht, dan zie je het zout heel subtiel glitteren.

DIY eetbare verf

Teveel gemaakt?
Had je net als ik wat teveel verf gemaakt? Kleur dan steeds een beetje. Wat je over hebt doe je gewoon in een potje, dan kun je het zo weer gebruiken als het volgende verfproject op de planning staat! Ben je de volgende keer nog sneller klaar.

Mijn meiden hebben heerlijk zitten kliederen met de zelfgemaakte verf. Een mooi kunstwerkje was het resultaat. Even leuk inpakken en het mooiste moment is natuurlijk als je kids heel trots hun zelfgemaakte cadeaus mogen geven! Denk niet dat ik snel weer verf zal kopen. Ik ben helemaal om! DIY eetbare verf rulez!

DIY eetbare verf

Handig hè, een recept waarbij je alleen een kopje nodig hebt. Hou jij ook niet van afwegen? Check dan hier mijn “Kopjescake” blog!
Meer creatieve inspiratie nodig? Ik vond het recept op welke.nl.
Foto’s: Pexels en MessyMommy