Select Page

Spannend! De eerste schooldag van onze oudste dochter. Zoals Marco al zei: “Ooooh wat gaat de tijd toch snel! Gisteren nog zag ik haar voor het eerst, lag ze hier in m’n armen.” In oktober werd onze oudste dochter Nina vier jaar. Vanaf vandaag mag ze dan echt naar school. Wat spannend! Niet alleen voor haar zelf, maar ook voor ons als papa en mama. Gelukkig heeft ze er heel veel zin in! Als ik dit schrijf, staat alles inmiddels klaar voor haar eerste schooldag. De kleertjes zijn uitgezocht, haar nieuwe rugzak is ingepakt en ik heb voor het slapen gaan nog even haar nageltjes gelakt. Ze wil er morgen zo graag mooi uitzien. Nu kan ik als MessyMommy even met de beetjes omhoog deze blog schrijven. Stilte voor de storm? Of gaat het naar school gaan juist meer rust en regelmaat in de tent brengen? Vanaf morgen gaan we het beleven!

Je kind gaat naar school – wat komt er allemaal op je af?

Het leek mij wel handig, je kind naar school. Meer regelmaat, vaste tijden en minder kosten voor kinderopvang. Toen ik er van de zomer iets beter over na ging denken, bleek dat het toch iets meer voeten in de aarde had. Dan komt er ineens best veel op je af. De eerste schooldag kwam al snel dichterbij. Hadden we nog een gastouder nodig voor buitenschoolse opvang? Hoe doen we dat met overblijven? Voelen wij ons als ouders er goed bij als ons kind elke dag moet overblijven? Kan dat misschien anders geregeld worden? Wat moet je kind allemaal meenemen op zijn of haar eerste schooldag? Hoe bereid je je kind eigenlijk voor op die eerste schooldag, het is immers best spannend? De vragen spookten door mijn hoofd en ik besloot zo snel mogelijk alles te regelen en uit te zoeken. Misschien dat jij er als mama of papa wat aan hebt, tegen de tijd dat jouw kind toe is aan zijn of haar eerste schooldag. Ik vertel je in elk geval hoe wij het hebben opgelost.

Hoe ziet de schoolweek er uit?

Onze dochter komt in een instroomjaar. Deze klas start in de eerste week van januari. Kindjes die op dat moment (net) vier zijn beginnen allemaal tegelijk. In ons geval start de klas met ongeveer 10 kindjes. Tot aan de zomervakantie stromen er kindjes in op hun vierde verjaardag. Na de zomervakantie komen de kindjes dan in groep 1/2.
Het instroomjaar kent iets andere schooltijden dan de andere klassen. De kinderen gaan vier hele dagen naar school; maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 08.45 tot 15.15uur. Woensdag zijn ze vrij. Mijn man en ik werken allebei op woensdag. Gelukkig kan oma haar oppas dag van donderdag naar woensdag verschuiven en is dat mooi geregeld.

Met papa naar school

Om maar bij het begin te beginnen. Wie brengt onze dochter naar school? De schooldag begint ‘s ochtends om 08.45.Tussen 08.35 en 08.40uur gaan de schooldeuren open en kunnen de kinderen gebracht worden. Ik begin meestal om 08.00uur op mijn werk en ik moet dus voor half 8 al de deur uit zijn. Ook moet ik voor die tijd onze jongste telg nog naar de gastouder brengen. Voor mij was het dus niet echt een optie om Nina zelf naar school te brengen. Gelukkig heeft mijn man, de papa van Nina, andere werktijden. Hij begint meestal om 10.30uur en moet rond 10.00uur de deur uit. Dat komt mooi uit! Kan hij Nina voor zijn werk naar school brengen. Toch heeft hij af en toe wel eens een afspraak eerder op de ochtend, hoe doen we dat dan? Moeten we misschien toch vragen of ze voor school naar de gastouder kan, gewoon voor alle zekerheid? Gelukkig kwam oma met de oplossing. Ze staat stand-by voor als het papa eens niet lukt om Nina naar school te brengen. Het eerst punt is dus opgelost. Nina wordt door papa naar school gebracht. Al moet papa nu dus wat eerder zijn nest uit?.

Pauzes en overblijven

De middagpauzes op Nina’s school duren van 12.00 tot 13.15uur. De kinderen mogen dus om 12.00uur opgehaald worden en zijn vanaf 13.05uur weer welkom in de klas. Wat is wijsheid? Meteen vier dagen laten overblijven? Dat leek ons wat veel. Er komt toch al zo veel op een kind af in die eerste periode op school. Wat moet dat moet en soms kun je als ouders niet anders. Het gaat ons niet elke dag lukken om er tussen de middag voor haar zijn, aangezien we allebei ook gewoon moeten werken. We vonden een mooie tussenoplossing voor tot aan de zomervakantie.

Op de eerste schooldag en in de eerste schoolweek hoeft onze dochter alleen op vrijdag over te blijven. De maandag en dinsdag neem ik voor mijn rekening, woensdag is ze vrij en donderdag mag ze met oma een broodje eten. Na de eerste schoolweek, zal de maandag daar als overblijf dag bijkomen. Ik kan door mijn flexibele werktijden de dinsdag voor mijn rekening blijven nemen. Gelukkig is deze constructie maar tot de zomervakantie nodig. Daarna zal de school overstappen op een continurooster. Dit betekent dat de kinderen dan elke dag even veel uren naar school gaan, op school eten en ‘s middags eerder vrij zijn. De vrije woensdag middag, zoals die nu voor de andere klassen geldt, komt dan te vervallen. Tot de vakantie hebben we het in elk geval opgelost!

Op Nina’s school wordt het overblijven verzorgd door het kinderdagverblijf. Je betaalt een bijdrage per vaste overblijf dag. Ook kun je gebruik maken van een strippenkaart, als je gebruik wilt maken van flexibele overblijfdagen. Hartstikke handig als het nodig is dus en tegelijk mooi dat we er niet elke dag gebruik van hoeven te maken. Dat scheelt weer een hoop in de portemonnee!

Ophalen van school – Andere werktijden voor mama

Ik werk ca. 30uur per week, mijn man +40uur per week. Toch wilde ik mijn dochter heel graag zelf van school gaan halen. Dan kan ze lekker over  haar dag vertellen bij mama thuis of met een vriendje of vriendinnetje afspreken. De schooldagen zijn voor een kleine kleuter al lang genoeg. Ik zag het niet zitten haar daarna nog naar de gastouder te laten gaan. Op dat moment werkte ik zelf twee dagen van 8.00-17.30uur en twee dagen van 8.00-13.00uur. Met een uur pauze op mijn lange dagen plus nog ruim een uur reistijd, ging dat natuurlijk niet lukken.

Ik ging in gesprek met mijn werkgever. Wat ben ik blij dat ik in de online marketing werk en feitelijk overal kan werken. En wat ben ik blij met mijn werkgever die met mij meedenkt. Ik heb af kunnen spreken dat ik vanaf het moment dat Nina naar school gaat elke dag ga werken. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.00-13.30uur op kantoor en op dinsdag vanuit huis, officieel van 8.00 tot 13.00uur, maar als ik een broodje eet met Nina tussen de middag kan ik daarna gewoon de rest van mijn uurtjes werken. Eigenlijk een win-win-situatie, want ik ben die dag langer beschikbaar voor klanten en Nina hoeft zo een dag minder over te blijven.

Ik ben heel blij dat ik het op deze manier kan oplossen. Zo kan ik mij voor 100% op mijn werk inzetten en kan ik er tegelijkertijd voor mijn kinderen zijn. Dat voelt goed en ik heb niet het gevoel dat ik op twee plekken tegelijk moet zijn.

Op de vooravond van de eerste schooldag – Wat moeten we klaarleggen en regelen?

Wat moeten we allemaal klaarleggen en regelen voor de eerste schooldag? Moeten er nog papieren ingevuld worden? Brengt het naar school gaan nog kosten met zich mee? Wat zijn de regels voor het tussendoortje en drinken op school? Hoe zit dat met gymmen? Je ziet het al nog meer vragen! Om er geen al te grote MessyMommy puinhoop van te maken. Lees ik mij goed in. Mijn dochter zal goed voorbereid naar school gaan! Gelukkig kregen we op de kijkochtend in december uitgebreide informatie mee vanuit school. Even snel een checklist samenstellen en een kwestie van alles op tijd  klaarleggen. Mijn checklist kwam ongeveer op het volgende neer:

Wat moet er mee op de eerste schooldag?

Tussendoortje: Op haar eerste schooldag hoeft Nina nog niet over te blijven. Ze hoeft daarom alleen een tussendoortje mee. Ik koos voor wat stukjes appel met wat rozijntjes en gedroogde cranberries. Dat wordt vast smullen!

Gymschoenen en sokken: Voor het gymmen op school hebben de kids simpele schoentjes nodig met een rubberen zool. Afgelopen weekend gingen wij dus op stap om die voor onze meid te scoren.Wij vonden ze voor nog geen tientje bij Scapino. De roze variant was uitverkocht, dan maar wit. Naast gymschoenen heb ik ook een paar sokken in haar schooltas gestopt. Aangezien onze prinses graag jurken en rokjes met bijbehorende panty of maillot draagt, zijn sokken wel zo handig.

Voorbereid zijn op een ongelukje: Nina is gelukkig al ruim een jaar zindelijk. Het gaat echt bijna nooit fout. Een nieuwe omgeving is echter altijd anders en ook moet ze volledig zelfstandig naar de wc gaan. Je kunt je wel indenken dat dit bij een grote boodschap misschien niet altijd helemaal top gaat. Voor de zekerheid maar even een extra onderbroekje en legging in haar tas. Al verwacht ik niet dat ze die vaak nodig zal hebben.

Pasfoto’s: Smile! Op school vroegen ze om een pasfoto en een foto van 2,5×2,5cm. De pasfoto hebben we laten maken en wat lacht onze meid lief! De 2,5×2,5cm konden ze in de winkel niet maken.Bij gebrek aan een werkende printer laat die nog even op zich wachten. Hopelijk hoeft mama niet na te blijven en mogen we de foto van de week op een andere dag meenemen.

Kloppen onze adresgegevens: Check, check, dubbelcheck. Nog een laatste keer de gegevens checken die ik bij de aanmelding op school heb ingevuld. Een foutje is zo gemaakt. Met handtekening en al heb ik de gegevens bevestigd. Ook die kunnen we morgen meteen inleveren bij de juf.

Ouderbijdrage: Dan nog de ouderbijdrage. Even een machtigingsformuliertje invullen en geregeld.

Volgens mij hebben we dan alles! Of wacht… misschien moet mama toch maar een pakje zakdoekjes meenemen… Je weet maar nooit:).

Update: Geen zakdoekjes nodig! Zie hier het fotoverslag van ons blije ei: “Nog één knuffel mam en dan kun je wel weggaan”, aldus Nina.

De eerste schooldag (6) De eerste schooldag (5) De eerste schooldag (4) De eerste schooldag (1)