Select Page

Als MessyMommy vergeet ik natuurlijk altijd wel iets als ik op vakantie ga. De voorjaarsvakantie komt er aan. Op naar de sneeuw! Wij gaan een weekje skiën in Oostenrijk met onze meiden van twee en vier jaar. Maar wat neem je precies mee naar de piste op wintersport met kleine kinderen? Vandaag deel ik mijn checklist voor wintersport met kleine kinderen met jullie! Geen checklist die je vertelt dat je je tandenborstel meeneemt dus. Lees je mee?

Joepie! We gaan op wintersport! Als half Oostenrijkse kan het natuurlijk niet anders: I love Oostenrijk. Bij Oostenrijk horen bergen, bij bergen hoort sneeuw en bij sneeuw hoort skiën. Ik hou van skiën. Sinds mijn derde sta ik al op de ski’s en zoek ik bijna elk jaar wel één of twee keer de pistes op. Vroeger met mijn ouders en broertje, nu met mijn eigen gezin.

In de voorjaarsvakantie gaan wij een weekje skiën. Dit jaar ben ik lekker op tijd met mijn inpaklijst. Elk jaar maak ik weer een nieuwe lijst. En elk jaar weer denk ik: Ik ga die lijst bewaren! Super handig voor volgend jaar. En je raadt het al, elk jaar weer ben ik die lijst kwijt. Daarom nu in een blogje, zodat niet alleen ik, maar ook jullie de lijst plus tips altijd terug kunnen vinden! Checklist voor wintersport met kleine kinderen? Here we go!

Checklist voor wintersport met kleine kinderen – Op de piste

Wat heb je nodig op de piste? Sommige dingen als ski`s en skischoenen liggen voor de hand. Toch zijn er ook dingen waar je misschien niet meteen aan denkt. Ik zet alles voor je op een rijtje!

Materiaal
 • Ski’s
 • Skischoenen
 • Skistokken – De meeste kleine kindjes skiën nog zonder stokken. Zelf begon ik denk ik vanaf een jaar of zes pas met stokken te skiën. Ligt dus een beetje aan de situatie of je die wel of niet nodig hebt.
 • Skihelm – Check hier in welke landen een helm (voor kinderen) verplicht is. Lees er hier meer over! Verplicht of niet, het is wel zo veilig!
 • Skibril of zonnebril – Een goede skibril of zonnebril is heel belangrijk in de sneeuw. Wist je dat je zonder goede bescherming voor je ogen sneeuwblind kunt worden?
 • Handschoenen – Het is handig om twee paar per persoon mee te nemen. Ga er maar van uit dat de handschoenen bij het skiën en spelen in de sneeuw nat worden. Zeker bij kleine kids die nog meer in de sneeuw liggen dan daadwerkelijk skiën. Mijn ervaring is dat ze niet altijd goed drogen voor de volgende dag. En met je kids raak je snel een keer een handschoentje kwijt. Geen overbodige luxe dus. Handschoenen is ook niet echt iets waar je op moet besparen naar mijn mening. Ik praat niet over super dure €50 handschoenen, maar als je voor wat betere handschoenen kiest is de kans toch groter dat je kindje met warme handen de dag doorkomt.
Skikleding
 • Skikleding – Het is belangrijk dat de broek lang en breed genoeg is om over de skischoenen heen te vallen. Als de broek niet goed om de skischoenen sluit, kruipt de broek al snel op als je kindje een keer valt. Het resultaat is sneeuw in de broek en schoenen en dat is niet fijn! Bij de jas is het prettig als er een extra band onder de jas zit met drukkers, zodat er niet zo snel sneeuw en kou van onder de jas in komt.
 • Skipak uit één stuk vs. losse skibroek met jas. Het heeft allebei zo zijn voor en nadelen. Een skipak uit één stuk heeft als voordeel dat er bij een val niet zo snel sneeuw in het pak komt. Het nadeel is, het naar de wc gaan. Ja, het hele pak moet naar beneden. Het voordeel van een losse jas is dat je de jas ook gewoon zo kunt dragen. Dat zal je met een skipak uit één stuk niet zo snel doen. Ik ben er na al die jaren nog niet helemaal uit wat de meest ideale oplossing is… Wat mij betreft: Voor de echte kleintjes een pak uit een stuk en vanaf een jaar of 4 een losse jas en broek.
 • Kleding onder de ski jas – Bedenk dat kinderen het erg warm kunnen krijgen onder hun ski jas. Kies daarom voor niet teveel kleding. Het is het handigste als je voor laagjes gaat. En vriest het een keer echt hard, kies dan voor een extra laag. Dat is warmer dan één dikke trui. Mijn kinderen dragen een hemdje met een skipully erover. Mijn voorkeur gaat uit naar een skipully met kraag.
 • Maillot, skisokken en/of legging en eventueel thermo ondergoed.
 • Sjaal o.i.d.
Ook handig
 • Zonnebrandcrème! Op wintersport? Ja! De zon is heel intensief in de sneeuw. Op hoogte is de UV-straling sowieso sterker. Daar komt bij dat de sneeuw de zon ook nog eens reflecteert. Smeer je kinderen dus goed in. Ik gebruik graag een lekkere vette crème, die ook meteen bescherming biedt tegen de kou. Zelf vind ik de Piz Buin Mountain zonnebrandcrème erg fijn. Deze zonnebrandcrème is speciaal voor in de bergen en beschermt niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de kou en wind.
 • Contant geld – Pinnen is niet overal zo gebruikelijk als in Nederland. Je moet natuurlijk wel die Glühwein en Kaiserschmarren af kunnen rekenen in de berghut;). En reken er maar op dat als je kleintje net z’n hele outfit aanheeft, dat hij dan per sé eerst iets wil drinken;).
Checklist voor wintersport met kleine kinderen – sleeën en rodelen

Sleeën of rodelen hoort natuurlijk ook bij de wintersport. In grote lijnen geldt hiervoor natuurlijk het zelfde als bij “Checklist voor wintersport met kleine kinderen – op de piste”. Toch wil ik je nog een paar handige tips meegeven, vooral omtrent veiligheid. Sleeën of rodelen lijkt zo onschuldig, maar er gebeuren meer ongelukken met sleeën dan met skiën.

Sleeën? Be prepared!
Als je gaat sleeën denk dan aan de volgende dingen:
 • Slee – Een beetje een inkoppertje misschien, maar ik zet het er toch maar even bij. Voor kleine kinderen is het fijn als je er een hekje achter hebt, zodat ze niet achterover van de slee kunnen kiepen. De kerstman bracht ons afgelopen Kerst een handige inklapbare slee. Je bestelt hem hier bij bol.com.
 • Goed schoeisel – zorg dat je grip hebt, zodat je goed kunt sturen en remmen. Zeker als je met kleine kinderen gaat sleeën, wil je het risico niet lopen dat je ergens uit de bocht vliegt.
 • Een goede skibroek – Het is fijn als je kindje droog blijft. Een goede skibroek is dus belangrijk. Mijn ervaring is wel, dat je skikleding bij het sleeën vaak best veel te leiden heeft. Heb je een oude reserve ski broek? Trek die dan aan! Ook een goede optie is een maillot met warme broek en daarover heen een regenbroek. Zo weet je zeker dat je mooie nieuwe skioutfit niet meteen bij het oud vuil beland.
 • Een helm en een skibril. Zoals ik al zei lijkt sleeën of rodelen vaak onschuldig. Toch gebeuren er veel ongelukken mee. Een helm is dan ook geen overbodige luxe. Net als de skibril voor de opspattende sneeuw.

Zo, nu heb je de meest belangrijke punten op een rijtje. Ik ga nu snel inpakken, op naar de sneeuw! Enneuh… volgend jaar zoek je de checklist voor wintersport met kleine kinderen gewoon weer op op MessyMommy.nl!

Hals- und Beinbruch! Schi Heil!

Ps. Last minute shoppen voor de skivakantie? Bij Decathlon hebben ze nog heel veel leuks voor de wintersport!