Select Page

De eerste werkweek zit er op. Wat lijkt het alweer lang geleden dat we op vakantie waren! Dat eerste weekje ging niet zonder slag of stoot. Net nu Nina alleen nog wat korstjes heeft van de waterpokken, begint het bij Sara. Bij Nina vielen de waterpokken heel erg mee. Ze had er hooguit vijf in haar gezicht en ik kon ze makkelijk één voor één tellen. Op wat koorts en de naweeën van een longontsteking na, viel het met de jeuk reuze mee. Dat is bij mijn jongste anders. Het begon met één simpel vlekje op haar rug. Een paar uur laten overal kleine, rode puntjes. Inmiddels zit ze er helemaal onder. Ze wordt gek van de jeuk en weet niet meer waar ze het zoeken moet. Wat helpt het best bij waterpokken? Samen met Sara zocht ik het uit!

Ik zal je meteen even uit de droom helpen. Er bestaat niet één wondermiddel. Het jeuken gaat zeker niet helemaal weg. Sara heeft al twee nachten nauwelijks geslapen en krabt zich een ongeluk.Toch kun je een hoop doen om de jeuk, in elk geval voor een poosje, te verminderen. Ook schijnen de blaasjes sneller in te drogen met behulp van een aantal smeerseltjes. Wij gingen druk in de weer met zalfjes, smeersels, talkpoeder, havermoutbadjes en meer. Zo kwam ik tot 5x wat helpt het best bij waterpokken. In deze top 5 vertel ik je waar wij het meeste baat bij hadden. Lees je mee?

Zalfjes en smeersels

Zodra de eerste waterpokken verschenen ben ik advies in gaan winnen. Ik bracht een bezoekje aan de apotheek en ging naar huis met de Calendulan kinderemulsie van VSM en Mentho-10, een verkoelende menthol gel. Daarna nog even snel langs de drogist voor Etos eigen merk talkpoeder op basis van zinkoxide en olijfolie.

1. Calendulan kinderemulsie van VSM

Bij mijn oudste dochter heb ik voornamelijk de Calendulan kinderemulsie van VSM gebruikt in combinatie met talkpoeder. Wat mij opviel is dat de Calendulan kinderemulsie erg goed hielp tegen de leuk, op het moment dat je nog vlekjes en blaasjes ziet. Dat is dus in de beginfase. Mijn ervaring is dat je er wel mee op moet passen. Als de blaasjes open geknapt zijn kan de lotion heel erg prikken. Ook op gevoelige plekjes zoals de schaamlipjes en in het gezichtje, heb ik de lotion één keer en nooit weer gebruikt. Mijn dochter gilde het uit van de pijn. Dus pas daar wel mee op!

Je kunt de kinderemulsie van VSM gebruiken voor kinderen van 0-6 jaar. Het werkt verkoelend en verzorgend. Je kunt de emulsie het beste aanbrengen doormiddel van een watje. Daarmee dep je het voorzichtig op de waterpokken. Op die manier kun je het ook makkelijk doseren en alleen op de waterpokken aanbrengen die nog dicht zijn. Wat mij betreft een onmisbaar middel in mijn 5x wat helpt het best bij waterpokken. Hoewel de kinderemulsie heel goed hielp in de beginfase en ook later toen alle korstjes ingedroogd waren hebben we de emulsie nog gebruikt. Daar tussen? Poeder, poeder, poeder! We love talkpoeder!

Wat helpt het best bij waterpokken

2. Talkpoeder

Ik had het stiekem al een beetje verklapt. Ik zweer bij talkpoeder als middel tegen waterpokken. Het verzacht en verkoelt tegelijk. De waterpokken worden er mooi droog door en drogen daardoor sneller in. Mijn meiden vonden talkpoeder niet alleen heel fijn, ze vinden het ook nog eens leuk om te poederen. Daarmee is het ook meteen een beetje afleiding van al die jeuk, maar op dat punt kom ik zo meteen nog.

Poederen is misschien iets meer een knoeiboel dan een zalfje of crème, maar als je er handigheid in hebt is het goed te doen. Wij riepen de poederhanddoek in het leven. Als het poedertijd was, mochten ze op de handdoek gaan liggen. Na het poederen klop je de handdoek even uit en klaar. Mijn jongste kwam op een gegeven moment steeds zelf met de handdoek aanlopen: “Mama poederen?”.

3. Mentho-10 Menthol gel

Mentho-10 is een verkoelende gel. Het helpt bij een branderige en jeukende huid. Het is niet specifiek voor waterpokken. Ik kocht het op aanraden van de apotheek. Het leek mij een fijn product omdat het huidneutraal is en je het zelfs tijdens zwangerschap  mag gebruiken. Dat geeft bij mij een veilig gevoel, dat ik het dan ook bij mijn kindje goed kan gebruiken. Het is bekend dat menthol goed helpt tegen waterpokken. Het proberen waard dus!

Hoewel ik het gevoel had dat de gel de jeuk verminderde, wilde mijn dochter niet hebben dat ik haar ermee insmeerde. Mama dat stinkt! Met een enorme huilbui en woedeaanval tot gevolg. Misschien dat het een beetje prikte, ik weet het niet. Ze vond het in elk geval niet prettig, dus ik heb het niet vaker gebruikt. Ik zou het voor waterpokken niet weer kopen, hoewel het mij nog steeds een fijn product lijkt. Gelukkig kun je het ook voor andere dingen gebruiken zoals bij verbranding en muggenbeten. Laat de zomer dus maar komen, wij zijn alvast voorbereid;).

Het havermoutbadje

Ik had er wel over gelezen, het havermoutbadje, maar bij mijn oudste heb ik het niet geprobeerd. Die had niet zoveel last van de jeuk. Dat was bij Sara wel anders. Ze wist soms niet meer waar ze het zoeken moest van de jeuk. Zo erg dat ze ‘s nachts gewoon een paar keer met haar hoofd tegen de houten bedrand beukte. En wat ben je als MessyMommy of MessyDad dan toch machteloos. Gelukkig (en hopelijk) krijg je de waterpokken maar één keer (als het goed is). Toen mijn jongste op dag twee overspoeld werd door waterpokken, hebben we meteen het havermout badje uitgeprobeerd. En dat niet alleen! Daarbij kregen we hulp van de pokkentrol!

De pokkentrol

De wat? De pokkentrol? Ja, je leest het goed! Ik had hier en daar al wat gelezen over het havermout badje. Een washandje of hydrofielluier, een paar handjes havermout erin, dichtknopen met een elastiekje en in een lauwwarm badje leggen. Dan kan je kind er lekker in spelen. Ik zag ook meteen leuke voorbeelden van EcoMama die er een spookje van maakte. Wat een goed idee! Een maatje met waterpokken, dat met je mee in bad gaat! Terwijl mijn dochter naar Trolls keek, werd bij mij het idee voor de pokkentrol geboren. Snel in de weer met een hydrofielluier, havermout, elastiekjes, strikjes en watervaste stiften. Hoe je de pokkentrol precies maakt? Daarover binnenkort meer in mijn gastblog voor MamaKletst: Een leuk havermoutbadje bij waterpokken – de pokkentrol.

Wat helpt het best bij waterpokken havermoutbadje pokkentrol (1) Wat helpt het best bij waterpokken havermoutbadje pokkentrol (2)

Pokkentrol, spookje of gewoon een washandje of hydrofielluier met havermout, het principe blijft het zelfde. Laat je kindje lekker in het lauwwarme water poedelen. Ik kneep de pokkentrol een aantal keren goed uit en smeerde mijn dochter goed in met het vocht. Vooral ook voor de haartjes werkt het heel fijn, want dat is een lastige plek om van talkpoeder en crème te voorzien. Echt een uitkomst en een absolute must in deze blog over 5x wat helpt het best bij waterpokken.

En ook hier komt ik al stiekem op een van mijn volgende punten, die absoluut in 5x Wat helpt het best bij waterpokken thuishoort: afleiding! Lekker in het water spelen, even niet aan die vervelende waterpokken denken. Let er wel op dat je kindje niet te lang in bad zit, vooral als het al korstjes heeft. Als de korstjes eraf weken, krijg je open wondjes met de kans op ontsteking. Niet te vaak en zeker niet te lang in bad. Goed oppassen met afdrogen en het liefst alleen deppen.

4. Voorkom warmte – Luchtige kleding, een lakentje en niet te warm in huis

Dit is een hele simpele in mijn 5x Wat helpt het best bij waterpokken. Hoe meer warmte, des te meer jeuk. Zorg ervoor dat het in huis niet te warm is. Mijn jongste dochtertje trok ‘s nachts zelf haar kleertjes uit. We zorgden ervoor dat ze onder een dun katoenen lakentje sliep. Doordat ze ook wat koorts had, kreeg ze het snel warm. Het gevolg: nog meer jeuk. Overdag liep ze in een katoenen, loszittende pyjama.

Daar ze bijna zindelijk is, lieten we het luierbroekje lekker uit. Ook mijn jongste had heel veel last van waterpokken op haar schaamlipjes en dat jeukt en doet zeer tegelijk. Wel zo fijn als die broeierige, warme luier uit kan! Tussendoor liep ze zelfs alleen met een pyjamabroek rond. Ik zette gewoon de verwarming ietsje hoger, zodat ze het niet koud zou krijgen. Is je kindje niet erg ziek en gaat het gewoon naar school? Let er dan ook op dat het niet te warm aangekleed is. Warmte is dus de vijand in deze 5x wat helpt het best bij waterpokken.

5. Afleiding

De smeerseltjes en middeltjes helpen natuurlijk wel iets. Toch is mijn ervaring, of eigenlijk die van Sara, dat het niet erg lang werkt. Het verzacht een tijdje, maar dan begint de jeuk gewoon opnieuw. Bij ons hielp het het beste om haar vooral veel af te leiden. We hebben heel veel Duplo huizen gebouwd, samen spelletjes gespeeld, spelletjes op de tablet gedaan, gepuzzeld en natuurlijk ook geregeld een filmpje gekeken. Zolang Sara bezig is, denkt ze niet zo aan de jeuk. Het kost de nodige energie, maar overdag gaat het eigenlijk best goed. Oh en we moeten natuurlijk heel veel knuffels en uitgebreid troosten niet vergeten.

Wat helpt het best bij waterpokken afleiding

De nachten daarentegen zijn een hel. Mijn MessyMommy hart doet gewoon echt pijn. Of beter gezegd, mijn hart jeukt. Mijn kleine meisje blijft maar kronkelen tussen ons in. Ze is niet rustig te krijgen, heeft koorts en krabt tot bloedens toe. Wat we ook doen, niets lijkt te helpen. Havermoutbadjes midden in de nacht zorgen voor wat verlichting, maar dat is ook weer van korte duur. Ook ‘s nachts laat ik haar af en toe een spelletje doen op de tablet of een filmpje kijken. Ook dan is afleiding nog het beste medicijn en staat deze wat mij betreft stipt op nummer 1. in 5x wat helpt het best bij waterpokken.

Verbetering in zicht?

Na twee dagen gaat het gelukkig iets beter. De eerste waterpokken drogen al iets in. De allerergste jeuk lijkt voorbij. Nu hopen dat het snel beter gaat en er niet een nieuwe golf aankomt. Nu maar duimen dat die rotpokken snel uit haar mooie gezichtje verdwijnen. Dat dat zachte kinderhuidje snel terugkomt. En bovenal, dat ze geen littekens achterlaten!

Conclusie: Wat helpt het best bij waterpokken?

Als je mij dus vraagt wat het beste tegen waterpokken helpt, is het eigenlijk de combinatie van alle bovenstaande punten. Favoriet zijn daarvan toch het havermoutbadje, dat naast verzacht ook lekker afleidt, net als poederen met talkpoeder en natuurlijk afleiding door spelen, knuffelen, troosten. Gewoon heel veel extra aandacht en liefde. En verder? Gewoon in de survivalmodus en gaan!

Wij smeren, poederen, badderen, spelen en knuffelen dus nog even verder! Krijg jouw kindje ook waterpokken? Hopelijk heb je dan iets aan mijn tips in 5x wat helpt het best bij waterpokken!

Sara is wel een beetje onze pechvogel met ziek zijn. Lees hier meer over onze ziekenhuisbezoekjes in:
Van thuis naar het ziekenhuis – uitgedroogd door griep
Uitgedroogd door griep deel 2